D oar câteva săptămâni ne mai des­part de luna august, atunci când planta invazivă și total neproductivă numită ambrozie va poleniza și va pune mari probleme de sănătate celor cu alergii, scrie click.ro.
Afectați de polenul de ambrozie sunt cei alergici, dar și cei sănătoși care pot dezvolta alergia, în urma inhalării unei cantități mari de polen. De aceea, a fost emisă o lege care îi amendează pe proprietarii de terenuri care nu stârpesc buruiana.
Simptomele alergiei la ambrozie
Până să ajungă la alergolog, multe persoane cred că se confruntă cu o răceală care nu mai trece. Intensitatea alergiilor şi a manifestărilor clinice creşte de la un sezon la altul, iar în cazurile complicaţiilor, pacientul poate să facă astm sau se poate ajunge la crize severe de sufocare şi uneori chiar şoc anafilactic. Printre simptomele alergiei la ambrozie sunt strănutul în rafală, congestia nazală, adică nas înfundat, secreţie nazală, mai precis rinoree, iritaţie oculară, mâncărimea ochilor, senzaţia de uscăciune a gâtului, tuse uscată, respiraţie greoaie, senzaţia de sufocare.
Cum se pune diagnosticul
Diagnosticul poate fi pus exclusiv de medicul alergolog. Există o serie de teste locale care pot fi aplicate doar de personalul medical calificat.
Tratament pentru această alergie
În funcţie de localizarea şi de gravitatea simptomelor, doar medicul alergolog poate să prescrie tratamentul specific. Autome­dicația nu este indicată, existând riscul apariției unor complicații. În general, tratamentul presupune ameliorarea simptomelor și include: antihistaminice, corticosteroizi locali şi descongestionante.

Recomandările redacției