Aproximativ două tone de mușchi țigănesc și urechi de porc, identificate cu bacteria Listeria monocytogenes, produse și distribuite de societatea Marcel SRL în mai multe țări din spațiul comunitar, dar și în 10 județe din țară, au fost retrase de la comercializare, a declarat, luni, vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ponea.

„În urma controalelor efectuate de inspectorii sanitari-veterinari, a fost identificată Listeria monocytogenes în două produse, mușchi țigănesc și urechi de porc sub forma unor snackuri. Este vorba de o cantitate de aproximativ două tone cu distribuție Marcel SRL, în afara țării, respectiv în Marea Britanie, Belgia, Germania, Italia, Spania și Irlanda, dar și în România, în 10 județe. Întreaga cantitate aflată la raft a fost retrasă și dat fiind faptul că termenul de valabilitate este 1 ianuarie 2022 am decis să informăm consumatorii atât la nivelul magazinelor unde a fost comercializată, cât și pe site-ul ANSVSA și pe cel al producătorului. Ieri am avut anchetă în cadrul unității, care a fost închisă și am pus sub sechestru toate produsele din carne de porc din acea săptămână a loturilor încriminate. Nu vom da drumul secției până când nu vom avea rezultate negative la următoarele 10 probe plus restul ce este sub sechestru. Vorbim de Listeria monocytogenes, care este cea mai periculoasă bacterie, în primul rând din cauza mobilității ei și pe urmă din cauza rezistenței”, a precizat Mihai Pone, pentru AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în cazul în care consumatorii au achiziționat aceste produse, ei nu trebuie să le consume ci să le aducă în magazin pentru a primi contravaloarea acestora.

Pe site-ul ANSVSA au fost postate două atenționări ale societății SC Marcel SRL de rechemare produse neconforme, respectiv urechi snacks 200 grame, Lot: 076121121, expiră la 2.01.2022 și mușchi țigănesc Lot: 017121121, expiră la data de 27.12.2021 și 6.01.2022.

„Se recomandă persoanelor care dețin produse din lotul descris mai sus să nu le consume ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal. Persoanele care au consumat produsele menționate mai sus și care prezintă febră simplă sau însoțită de dureri de cap sunt rugate să consulte medicul și să raporteze acest consum. Femeile gravide, persoanele cu imunitate scăzută, precum și cele în vârstă trebuie să acorde o atenție deosebită acestor simptome. Aceste simptome pot sugera listerioza, boală potențial gravă, cu un timp de incubație de până la opt săptămâni”, se arată în anunțul postat pe site-ul ANSVSA.

Recomandările redacției