Dacă aeroportul arădean nu va putea rambursa constructorului care va face modernizări, cheltuielile cu investițiile în terminal, plata acestora va reveni Consiliului Județean. Aleșii județului s-au reunit pentru a vota mai multe proiecte dehotărâre între care și cele ce se referă la bugetul aeroportului și chestiunile de procedură, ce se referă la creditul furnizor pe care l-a contractat Aeroportul Internațional Arad, pentru transformarea terminalului Cargo, în terminal de pasageri. Aleșii județului nu au fost puși pe harță în această ședință astfel că, proiectele au fost aprobate fără discuții.

Veniturile totale ale aerogării,  propuse pentru anul 2015, sunt in suma de 5.250.000 de lei, din care transferurile de la Consiliul Judetean Arad de 2.500.000 de lei, la nivelul celor aprobate pentru anul  2014. Potrivit referatului ce va sta pe masa aleșilor județului la finele acestei săptămâni, pentru anii 2015-2018 veniturile si cheltuielile estimate  raman  constante s-a prevazut o crestere cu de 2%-3%. „In vederea dezvoltării traficului de pasageri pe Aeroportul Internațional Arad, condiția de bază este realizarea unui terminal de pasageri modern, care să permită operarea unui trafic de circa 200.000 de pasageri anual. Solutia identificată și care se poate realiza cu costuri minime, este transformarea unei părți din Terminalul Cargo în terminal de plecari pasageri, păstrând o parte din terminal pentru activitatea cargo“, s-a precizat în referat. Compania care va executa lucrările la terminal dispusă să suporte investiţia până la recuperarea cheltuieli. Aeroportul va putea restitui constructorului cheltuiala, în patru ani de zile.

„Am făcut procedurile necesare pentru ca noi, Consiliul Județean să putem garanta dezvoltarea Aeroportului Arad. Este un angajament legal astfel încât, pentru dezvoltare să existe siguranța că, dacă nu își va putea plăti rambursarea creditului, atunci Consiliul Județean, în următorii ani va avea obligația să achite această sumă“, a spus președintele Consiliului Județean, Nicolae Ioțcu.

Vot pentru garantare, angajamente după investiții

După investiții, aerogara arădeană ar urma să funcționeze după alt regim decât acum. Desigur, acesta ar trebui să devină profitabilă. Aerogării ar urma să îi fie încredinţată prestarea unui serviciu de interes economic general, ce prevede mai multe angajamente, pentru care ar urma să beneficieze de compensaţii financiare.

„Astăzi a fost votat viitorul Aeroportului Arad, în sensul în care avem nevoie de un buget multianul pentru a putea garanta pe toți anii care urmează, acele bilete la ordin care urmează a fi garantate de către Consiliul Județean, pentru investiția de la aeroport. Este vorba de transformarea terminalului Cargo, în terminal de pasageri, nu în totalitate binînțeles. Procedura a fost încheiată și mai era nevoie de această hotărâre de consiliu. În ceea ce privește angajamentele aeroportului, exista un contract semnat la momentul la care am demarat proceduri și care a condiționat finalizarea investiției pentru terminal. De angajamente vorbim abia după ce se va finaliza investiția și când vom avea negocieri noi cu un operator“, a spus Ovidiu Moşneag, directorul comercial al aeroportului.

Totuși, ținând cont că, în mai multe rânduri, consilierii PSD au cerut prezența reprezentanților din conducerea aerogării, în ședința CJA, astăzi, aceștia deși prezenți, nu au fost provocați la discuții. Nu în plenul ședinței.

Recomandările redacției