Aleşii județului vor să facă economii la energie, la sediul CJA

0
269

cjaAleşii județului vor trebui să facă economii la energie, pntru început, la sediul Consiliului Județean. Pentru reducerea consumului de energie, sistemul de iluminat al sediului urmeză să fie schimbat, măsură care, potrivit studiului de fezabilitate ar aduce economii substanţiale.

În prima ședință a Consiliului Județean din ianuarie, a fost aprobat un proiect de hotărâre ce prevede lucrări de eficientizare energetică la sediul administrației, precum și la instituțiile din subordine. Proiectul prespunea și ca CJA să devină membru al Austrian Romanian Institute of Energy Efficency (ARIEE), precum și demararea procedurii de concesionarea a lucrărilor de eficientizare energetică şi a  studiului de fezabilitate. Studiul de fezabilitate a fost deja întocmit, iar Consiliul Județean este prima clădire care își va schimba sistemul de iluminat cu unul mai economic. Ca să poată face economii pe termen lung este necesară mai întâi o investiție pentru achiziții și montaj estimată la 35.800 de euro. „În vederea atingerii obiectivelor, privind eficienţa energetică, stabilite prin Ordonanţa Guvernului 22/2008, Consiliului Judeţean Arad a întocmit un studiu privind reducerea consumului de energie electrică la sediu consiliului judeţean (anexat) din care rezultă că prin înlocuirea tuburilor de neon şi parţial a corpurilor de iluminat rezultă o economie de 69.093,75 euro, fără TVA (economie la consum pe durata de viaţă a ledurilor) precum şi o economie de 60,416,70 euro (fără TVA) din reducerea cheltuielilor de mentenanţă (înlocuirea şi întreţinerea corpurilor de iluminat vechi). Conform studiului valoarea totală estimată pentru achiziţionarea şi montajul tuburilor/lămpilor de iluminat LED este de 35.817 euro, respectiv 162.000 lei. Ţinând cont de cele de mai sus în urma reducerii consumului precum şi a costurilor cu mentenanţa, investiţia va fi amortizată în 4,29 ani“, se arată în referatul proiectului de hotărâre ce va sta pe masa aleșilor județeni, în ședința Consiliului Județean de săptămâna viitoare.

În ședință, urmează să fie supus la vot studiul privind reducerea consumului de energie electrică la sediul Consiliului Judeţean Arad şi alocarea fondurilor necesare achizițiilor.

R E F E R A T la proiectul de hotărâre privind aprobarea studiului de eficientizare a consumului energetic al Consiliului Judeţean Arad şi a alocării sumelor necesare inlocuirii lampilor de iluminat din sediul administrativ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.