tuduraAlexandra Daniela Tudura este o tânără studentă (mai sunt şi studente netinere) la psihologie. O cunosc de la Cenaclul literar „Luceafărul“  Arad. Întotdeauna retrasă, izolată cumva de ceilalţi, Alexandra Daniela Tudura părea o figură misterioasă, prototipul de poetă timidă, sensibilă, delicată, serafică. Apoi, a explodat! Într-o zi a venit la mine la redacţie şi brusc, şocant, năucitor mi-a înmânat o carte: un roman, debutul ei literar. Sincer, nu m-am aşteptat din partea ei să facă aşa ceva, era aproape o insultă. Cum roman, cum direct un roman, când prozatorii, fie ei cât de mari, debutează cu proză scurtă: povestiri, schiţe, nuvele…?

M-am apucat să-i citesc romanul zgâriindu-mă  neîncrederea, autocenzurându-mă să nu fiu chiţibuşar la citire, răutăcios la analiză sau cu idei misogine la conduită.

Romanul – repet, o carte de debut – se intitulează „Trăiesc pentru că tu exişti“. În el, autoarea ne introduce într-o lume exotică nouă, într-un ţinut real, dar îndepărtat din America, mai precis în SUA-California la Santa Monica şi Johnson Walley, locul unde se petrece acţinea romanului.

Autoarea se dovedeşte a fi un necruţător observator al oamenilor (tineri, evident) ea făcând de-a lungul cărţii sale o interesantă introspecţie a sufletului de multe ori enigmatic, neînţeles sau duplicitar al generaţiei cuprinse în chingile pubertate-adolescenţă-tinereţe.

Suntem plimbaţi prin cartiere deşucheate, unde personajele îşi trăiesc existenţa fără să ştim precis cu ce se ocupă, de unde au bani, personaje care consumă droguri, au loc bătăi crunte, dar se întâlneşte şi puritatea, gingăşia sinceritatea etc. Dragostea curată, sinceră pe care o caută personajele pare o ţintă din basme, fetele sunt mereu în căutarea unui Făt Frumos dintr-un castel de vis. Uneori chiar li se împlineşte acel vis.

Lectura e plăcută, captivantă, disensiunile dintre generaţii nu lipsesc, un tată îşi maltratează propria-i fiică, nişte traficanţi de droguri aplică legea pumnului, poliţia pare stingheră, totul se rezolvă în grupul tinerilor care este un fel de castă. Personajele suferă, însă, uneori, de o prea mare intenţie de seriozitate, par prea serioşi pentru vârsta lor biologică, prea maturi, ireal de maturi în gândire.

DSCN0303Tinerii nu sunt de-ai noştri, români, ei sunt get-beget americani, îi cheamă americăneşte, aproape că te codeşti citindu-le numele: Max, Calypso, Wilhelmia, Szilvester, Kataluna, Mariejeanne, Zalena, Cassie, Thim, Cameroon…

Este impresionant, în schimb, maturitatea cu care autoarea – abia ieşită din adolescenţă – intră în pielea personajelor sale, analizează fără reţinere aspecte de viaţă,  de te şi întrebi de unde atâta cunoaştere a firii omeneşti. „Celula era atât de mizerabilă încât aveam impresia că locuiesc în sufletul meu“, spune la un moment dat un personaj.

Limbajul romanului e unul cuminte, te-ai fi aşteptat la unul frust, colorat, chiar deşucheat. Frazele curg curat, naraţiunea şi dialogurile sunt naturale, dezvăluie talent, inteligenţă, multă lectură. Autoarea a intrat în pielea personajelor firesc, cu dezinvoltură. Este de apreciat că Alexandra Daniela Tudura a creionat cu multă subtilitate caracterul personajelor, căci romanul  este narat de trei personaje diferite, în trei capitole, la persoana întâi, fiecare dintre ele cu multă personalitate, diferite. Aşadar cartea conţine trei euri, toate împreună dezvăluind Eul autoarei.

Prin romanul său de debut, Alexandra Daniela Tudura atrage atenţia lumii literare: atenţie, exist şi eu! Tocmai am sosit în proza românească!

Şi, aşa cum spune Alexandru Ioan Chiş pe coperta a IV-a a cărţii, romanul „Trăiesc pentru că tu exişti“ este „o carte extrem de reuşită, scrisă cu mult talent şi vibraţie sufletească.“

Tipărită frumos la Editura Fundaţiei „Ioan Slavici“ Arad-2016, cartea este şi un frumos obiect tipografic, având ilustraţia copertei semnată de Alex Adrian Huple şi tehnoredactarea realizată de cunoscutul artist plastic arădean Viorel Simulov.

Aşadar, lumea literară are un nou prozator: Alexandra Daniela Tudura.

* Alexandra Daniela Tudura, Trăiesc pentru că tu exişti, Editura Fundaţiei „Ioan Slavici“ Arad, 2016

 

Recomandările redacției