Algerienii au fost chemați să voteze pentru revizuirea Constituției

0
254

Aproape 25 de milioane de algerieni au început să voteze duminică în cadrul unui referendum pentru o revizuire a Constituţiei care să întoarcă pagina mişcării de contestare populară „Hirak“, în absenţa iniţiatorului acestui referendum, preşedintele Abdelmadjid Tebboune, spitalizat în străinătate, informează AFP şi Reuters.
Victoria taberei „da“ nu stârneşte nicio îndoială, în condiţiile în care campania electorală, care a lăsat populaţia indiferentă, a fost în sens unic, iar susţinătorii taberei „nu“ nu a putut să organizeze mitinguri.
Data referendumului nu a fost aleasă întâmplător: pe 1 noiembrie este marcat începutul Războiului de Independenţă împotriva puterii coloniale franceze (1954- 1962).
Tebboune, 74 de ani, a fost transferat miercuri în Germania pentru „examene medicale aprofundate“, după ce au fost anunţate cazuri suspecte de COVID-19 în anturajului lui. Starea lui de sănătate este „stabilă şi nu pune probleme“, potrivit Preşedinţiei algeriene.
Cele 61.000 de secţii de vot s-au deschis la orele locale 08:00 (07:00) şi se vor închide la orele locale 19:00. Primele estimări vor fi cunoscute la scurt timp după.
Din cauza pandemiei, se aplică un protocol strict: accesul în interiorul secţiei de vot este limitat la două sau trei persoane în acelaşi timp, iar portul măştii este obligatoriu. Draperiile au fost suprimate la intrare în cabinele de vot, pentru a evita atingerea lor de către alegători.
Singura miză a acestui referendum este rata de participare. În timpul alegerilor prezidenţiale din 12 decembrie, aceasta a fost de 39,93%, cea mai scăzută din toate alegerile prezidenţiale pluraliste din Algeria, ceea ce face din Tebboune un preşedinte ales cu scor foarte mic, în căutare de legitimitate.
În timpul învestirii sale, în decembrie, la o zi după alegeri marcate de o absentare record, preşedintele Tebboune s-a angajat să revizuiască textul Constituţiei, făcând un pas de întâmpinare către Hirak, inedită mişcare populară paşnică ce a dus la demisia lui Bouteflika, pentru „a construi o Algerie nouă“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.