Alianța Vestului a reușit să schimbe legislația accesării fondurilor europene

0
300

In urmă cu doi, s-a constituit Alianța Vestului având ca scop declarat repre­zen­tarea intereselor regionale ale orașelor Arad, Timișoara, Oradea și Cluj-Napoca. Încă din 2018 unul dintre obiectivele principale ale Alianței Vestului a fost decentralizarea procesului de accesare a fon­- durilor europene. Astăzi, legislația din România a fost schimbată, iar de acum deciziile pri­vind managementul implenetării fondu­rilor europene se vor lua la nivel de re­giune.
„Acum doi ani am pornit în Alianța Vestului încrezători că putem aduce o schimbare în favoarea regiunilor. Încă de la început am purtat discuții atât la nivel regional, cu cei trei colegi ai mei – primarul Timișoarei, Nicolae Robu, primarul Oradiei – Ilie Bolojan și primarul Clujului – Emil Boc, cât și la nivel na­țional și presiunea noastră s-a văzut. Guvernul liberal condus de Ludovic Or­ban a înțeles să asculte și vocile din teritoriu și să susțină dezvoltarea regională, cu atât mai mult cu cât în vii­torul ciclu de finanțare european regi­- unile vor avea un impact foarte mare.
Astăzi am reușit să schimbăm le­gislația și să facem un prim-pas în procesul descentralizării. Ordonanța de Urgență privind unele măsuri pentru asigurarea eficientizării procesului decizional al fondurilor externe nerambursabile destinate dezvoltării regio­- nale în România a fost publicată în Mo­nitorul Oficial. Prin acest act a fost creat cadrul instituțional pentru a asigura utilizarea eficientă a fondurior destinate dezvoltării regionale, cu impact major asupra comunitpții locale.
Ordonanța se bazează pe cinci principii fundamentale: principiul utilizării eficiente a fondurilor europene nerambursabile, principiul subsidiarității procesului decizional, principiul corelării nevoilor reale ale beneficiarilor cu obiectivele stategice europene, principiul simplficiării precum și principiul debirocratizării instituționale. Toate se regăsesc în direcțiile care au stat la baza Alianței Vestului”, a explicat europarlamentarul Gheorghe Falcă.
Decizia debirocratizării fondurilor europene a fost apreciată în mod special și de către a Sorin Maxim, director general în cadrul Agenției de Dezvoltare Vest, apreciind „încrederea și susținerea” colegilor din administrație care a dus la „inițierea și susținerea acestui demers istoric”.
„Această Ordonanță de Urgență e o măsură care vine să reformeze profund sistemele de gestionare a fondurilor europene, permițând descentralizarea modului de gestionare a programelor operaționale”, a concluzionat Falcă.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.