Ilie Bolojan – primarul Oradiei, Nicolae Robu – primarul Timişoarei, Gheorghe Falcă – primarul Aradului şi Emil Boc – primarul Clujului au semnat, cândva, documentul de temelie al „Alianţei Vestului”, o inițiativă care urmărea, printre altele: îmbunătățirea radicală a mobilității și accesibilității între cele patru orașe; susținerea de măsuri active pentru dezvoltarea economică și socială; colaborarea pentru identificarea și implementarea unor măsuri de creștere a performanțelor în administrație; promovarea modelului european de politică publică, consonant cu societatea cunoașterii, promotor și valorizator de cultură; poziționarea domeniului culturii în centrul preocupărilor comune și, contextual, colaborare în cadrul proiectului Timișoara, Capitală Europeană a Culturii 2021. Nu știm câte din aceste proiecte au fost valorificate, mai ales că din alianță mai face parte un singur membru – Emil Boc, dar iată că Alianța Vestului este pe cale să dea prima lovitură politică. Sau cel puțin încearcă.

Liberalii au discutat luni, în ședința Biroului Executiv, despre organizarea congresului pentru alegerea unei noi conduceri a partidului. Președintele PNL, Ludovic Orban, le-a propus liberalilor ca pe 15 septembrie să fie data la care să aibă loc alegerea conducerii, fapt care a creat proteste în rândul colegilor din partid. Se pare că Ludovic Orban ar dori ca la congres să fie un candidat unic la șefia partidului. De partea cealaltă, adversarii acestuia caută soluții pentru un contracandidat puternic, iar aici intră în discuție Alianța Vestului.

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a declarat, luni, că Ludovic Orban va avea cu siguranţă un contracandidat „foarte puternic” pentru şefia partidului. Iar aici au fost nominalizați Emil Boc și Ilie Bolojan. În ceea ce îl privește pe Gheorghe Falcă, chiar dacă nu o spune, este evidentă susținerea sa pentru Boc și Bolojan.

Primul lucru într-un Congres, într-o bătălie este să ai o retorică bună, retorica învingătorului. Mai e mult până departe. Îl asigur cu simpatie pe Ludovic Orban că va avea contracandidat şi va avea unul foarte puternic. (…) Eu sunt extrem de puternic, nu foarte puternic, dar eu nu candidez. Eu candidez în echipa câştigătoare. (…) Suntem partid liberal, este normal să existe competiţie, cred că nici Ludovic Orban, nici altcineva nu-şi doreşte să existe un singur candidat, sunt absolut convins că va exista minim un contracandidat, dacă nu chiar doi. Există oameni foarte buni în PNL care vor intra într-o competiţie directă, frumoasă cu Ludovic Orban şi cel mai bun dintre ei va câştiga. Este şi Florin Cîţu o opţiune, şi Emil Boc o opţiune, este şi Ilie Bolojan şi Dan Motreanu, este şi Robert Sighiartău o opţiune, avem mai multe opţiuni. Eu am spus-o ca să nu existe niciun fel de speculaţie – voi intra pe poziţiile doi-trei în echipa câştigătoare”, a afirmat Rareş Bogdan, înainte de şedinţa Biroului Executiv al PNL.

Adversarii lui Ludovic Orban caută un contracandidat puternic la alegerile din toamnă și o echipă. Numele lui Florin Cîțu a fost vehiculat în repetate rânduri în interiorul partidului ca posibil candidat la șefia PNL, însă, până în prezent, acesta nu și-a exprimat clar intenția în acest sens.

Se pare că Ludovic Orban nu mai este dorit în fruntea PNL pentru un nou mandat de către președintele Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, Bolojan ar fi refuzat oferta, iar în ceea ce privește o eventuală revenire a lui Emil Boc în fruntea partidului, șansele sunt extrem de reduse. Cu toate astea, chiar dacă nu vom avea șansa de a vedea o Alianță a Vestului mutată mai la centru, cu siguranță însă aceasta va avea un rol în viitoarea conducere a PNL-ului, alta în afară de Orban.

Reamintim că parte din organizațiile din Banat, Transilvania, Moldova, dar și Muntenia consideră că Ludovic Orban trebuie schimbat din funcție. Printre contestatarii acestuia se numără Rareș Bogdan, Robert Sigartău, Gheorghe Flutur, Alina Gorghiu, Iulian Dumitrescu, dar și lideri din Transilvania ca Ilie Bolojan, Emil Boc, Mircea Hava sau Florin Roman.

  • fierbinti spune:

    Gunoaiele PDL iste ataca PNL ul sub masca caruia s-a ascuns, asta ii adevarul Citu PDListul lupta cu vechii PNListi, ca sa dispara de tot vechii PNListi.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției