Alimente interzise copilului până la trei ani

0
307

Î n primii 3 ani de viaţă ai copilului se formează obiceiurile alimentare şi se pun bazele unei alimentaţii sănătoase care are rolul de a preveni anumite boli. Puţini părinţi ştiu că alegerile greşite duc la apariţia diabetului zaharat de tip 2, hipertensiunii arteriale la vârste fragede.
Micuţii între un an şi 3 ani trebuie să con­sume 3 mese principale şi 2 gustări, iar necesarul caloric între 12 şi 24 de luni e de 1000 kcal/zi. De regulă, cel mic e bine să aibă o dietă alcătuită din fructe, cereale integrale, lapte, iaurt, carne, legume. De asemenea, în primii ani de viaţă, copilul are interdicţie la anumite alimente, iar pediatrul este cel care te poate îndruma corespunzător.
Hrana solidă, interzisă până la 4 – 6 luni
OMS recomandă să se evite orice tip de alimente şi copilul să fie alăptat exclusiv la sân, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil, se vor introduce formule de lapte praf. Inclusiv ceaiul este interzis până la această vârstă. Unii pediatri recomandă diversificarea de la 4 luni, alţii de la 6 luni.
Alimente interzise între 6 – 12 luni
Aceasta e perioada în care începe diversificarea şi treptat sunt introduse diferite alimente. Cele interzise sunt: albuşul de ou (riscul crescut de a provoca alergii), carnea de porc, peştele oceanic, căpşunile (sunt puternic alergene), fructele de pădure, iar sarea şi zahărul este indicat să nu se adauge în mâncare. De asemenea, nici mierea nu este indicată la această vârstă.
Alimente interzise până la 2 ani
Chiar dacă în această perioadă cel mic este extrem de curios şi îşi manifestă do­rinţa de a gusta din mâncarea adulţilor, este bine să fii precaut. Anumite alimente sunt încă nesigure pentru cel mic. Astfel, copilul nu va mânca porumb, mazăre, măsline, struguri, cireşe, ciocolată, bomboane, nuci. Totodată, orice aliment nou trebuie introdus treptat, şi nu mai mult de un aliment la două zile. Nu este indicat să-i dai celui mic varză sau fasole fiindcă sunt alimente greu de digerat. Mâncarea ar trebui să nu fie prăjită, ci mai bine să fie gătită la cuptor sau preparată pe grătar.
Alimente interzise după 2 ani
Copilul ar putea să mănânce aproape orice aliment pe care îl consumă şi adultul, însă tot e bine să fii atent. Nu e indicat să-i dai mezeluri, prăjeli, carne tocată, produse fast-food, ciocolată. Tot acum e perioada cea mai bună în care îl poţi educa, îi poţi povesti despre rolul alimentelor în menţinerea sănătăţii optime, scrie sfatulmedicului.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.