De ani, As. Pro Urbe se străduiește să convingă cetățenii, administrația orașului, CLM Arad, proprietari și chiriași că, nu se pot fotografia clădirile, mândria Aradului, din cauza fațadelor sufocate de cabluri, cofrete, țevi galbene și afișe. Iar când mă cuprinde descurajarea, hopa, ici și dincolo apar,  ba un palat,o clădire, un edificiu, toate frumoase, cu fațadele restaurate, pe care le privesc cu toată încântarea și cu un sentiment de satisfacție.

La un moment, dat am sugerat administrației, Primăriei, că în lupta pentru civilizație și urbanism, trebuie să convingem că efortul depus pentru „acțiunea fațada” , se vede, este apreciat proprietarul, care merită chiar o diplomă. Astfel au fost distribuite 12 diplome pentru a răsplăti eforturile acelor proprietari care au cheltuit bani și energie, să-și restaureze casele în care locuiesc. Președintele Pro Urbe arh. Alexandru Nagy, profesor dr. arhitect Theodor Gheorghiu, și subsemnatul, am selecționat, ca într-un adevărat concurs de frumsețe, din cele 60 de propuneri, pe cele mai frumoase 12 case. Am distribuit, așadar, cele 12 diplome, surpriza Primăriei, primite cu atâta satisfacție.

Astăzi putem număra multe edificii cu fațadele restaurate, ca o contribuție la realizarea unui vis frumos, Capitală Culturală/2021, vis ce s-a năruit la finele anului trecut.  Păcat. Subliniez  că Pro Urbe și-a propus să contribuie la transforme orașul Arad, (care începea să îmbătrânească urât), în unul tânăr, gazdă perfectă, bucuros să-și arate comorile, și fără gunoaie măturate sub preș. Asta-i.

Astăzi, în apropiere de   – Kilometrului  O –  în zona Libelulei, pe str.Călugăreni la nr.2, puteți vedea cum o casă, p+1, din categoria neo-clasicistă, s-a transformat într-un palat ultramodern, fără cablurile ce o sufocau până atunci  , de parcă n-ar avea utilitățile civilizației moderne, frumoasă, frumoasă ca un pahar de cristal. Văzând-o , s-a bucurat nespus chiar președintele AS. PRO URBE, dl arh. Alexandru Nagy-Vizitiu. Prin lupte îndârjite doamna arh. Elisabeta Faur, a învins rutina și a obligat societățile furnizoare de utilități, să găsească soluții prin care, cablurile să fie ascunse.

Felicit arhitectul talentat, doamna Elisabeta Faur, războinicul arhitect, ce mai are câteva edificii restaurate perfect, despre care o invit ca în ziarul nostru, să mărturisească metodele, procedeele, sistemul, prin care a  reușit să întinerească atâtea edificii, să le cosmetizeze. Anexez două fotografii reprezentând clădirea de pe str. Călugăreni nr.2 ce sper să convingă.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Recomandările redacției