În data de 29 mai 2021, în Glasul Aradului era publicat articolul „Prima prelevare de cord la Arad: inima unei tinere va bate într-un alt piept”. Echipe mixte de medici din Arad, București, Cluj și Târgu Mureș au prelevat, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, organe esențiale în salvarea de vieți de la o pacientă în vârstă de 30 de ani, aflată în moarte cerebrală. Familia tinerei și-a exprimat acordul pentru prelevarea de organe, dorind ca prin durerea lor să aducă alinare altor familii aflate în situații disperate.

În această noapte, durerea unei familii a făcut posibilă salvarea mai multor vieți. Organele prelevate vor ajunge la pacienți aflați în stare critică în așteptarea unui transplant. Echipele de medici din București, Cluj și Târgu Mureș împreună cu medici arădeni au reușit prelevarea, cu succes, a cordului, ficatului, rinichilor, corneei, condilului și a tendonului”, spunea atunci dr. Dana Moț, coordonator Centrul de Prelevare Organe Arad.

Uniunea Europeană are politici active pentru a lupta cu penuria de organe pe teritoriul țarilor membre și Parlamentul European are în vedere introducerea unui card european pentru donatori .

Ne îndreptăm, așadar, spre o facilitare internațională a practicii transplantului de organe și, implicit, a donării de organe. Este de dorit ca aceste carduri să devină o realitate cât mai repede pentru ca atunci când murim…să putem salva alte vieți. Dincolo de anumite considerații religioase, arădenii trebuie să afle că  o parte a corpului pe care îl au poate să trăiască în cele ale unor semeni care au nevoie de ele.

În ansamblu, transplanturile la modul general, de la vii și morți, sunt posibile de destul de multă vreme, însă se vorbește foarte puțin despre subiect în spațiul public, mai preocupat de subiectul senzațional al mafiei de organe. Toată lumea vrea să își încheie socotelile printr-o înmormântare creștinească și, din păcate, prea rari sunt oamenii care se gândesc că ar putea face mai mult.

Concluzia mea ar fi că e nevoie de o schimbare profundă a mentalității pentru a putea să progresăm pe această planetă. Dezvoltarea sistemului sanitar din propriul nostru județ ar trebui încurajată și verificată neobosit, pentru ca toate investițiile umane și monetare să fie cu adevărat sustenabile și pentru ca arădenii să poată profita din plin de aceste miracole ale științei. În fond, nu am vrea cu toții ca inima unui apropiat să continue să bată într-un alt corp omenesc?

Recomandările redacției