Foarte mulți arădeni au animale de companie, fie că sunt câini, pisici, papagali sau alte vietăți, toate sunt îngrijite și iubite de către stăpânii lor. Zilnic pe străzi sau prin parcurile orașului vedem oameni care își plimbă patrupezii. Multe animăluțe  sunt tratate ca adevărați membrii ai familiilor din care fac parte.   Este foarte adevărat că sunt și oameni care își neglijează sau maltratează animalele, dar asta este o altă poveste. Acum vorbim doar de iubitorii de animale. Însă oricât am iubi nimic nu este veșnic și vine o vreme când dintr-un motiv sau altul suntem nevoiți să ne luăm rămas bun de la prietenii necuvântători. Ce ne facem însă în cazul în care locuim la bloc și nu avem unde să îngropăm cățelul,  pisica sau alt animăluț  care a murit? Sunt în Arad firme care se ocupă cu incinerarea animalelor dar sunt și cazuri în care arădenii doresc să-i îngroape și nu știu unde. După ce i-au slujit cu credință toată viața, vor să-i  onoreze și după ce au plecat de lângă ei. Un astfel de caz este cel  al unei arădence care căuta zilele trecute informații despre un așa numit cimitir al animalelor în Arad.

În lipsa unui cimitir de acest fel, stăpânii de animale care locuiesc la bloc s-au vãzut nevoiți de multe ori sã caute soluții precum curțile sau grãdinile rudelor de la țarã.

,,Este foarte greu să îi găsești un loc. Nu poți să-l duci într-un câmp sau la oricine în curte. Ne-a fost extrem de greu când l-am pierdut pe Maxi. Am apelat la o firmă de incinerare dar a fost greu”, spune Marius care și-a pierdut cățelul acum cinci luni.

Din câte știm  în țară sunt câteva  localități care au astfel de locuri, administrate de către primării sau de către persoane private. Despre Arad nu știam că ar avea o astfel de locație, așa că am căutat informații. Am găsit un asemenea  cimitir pentru animale chiar în municipiu aceasta fiind o afacere locală, dar extrem de binevenită pentru stăpânii de animale din oraș. În schimb în admistrarea primăriei orașului Arad nu avem un astfel de loc, după cum ne spun reprezentanții instituției, cu toate că la doar câțiva  pași de noi, în Caransebeș Consiliul local a aprobat punerea la dispozitie a unui teren în vederea amenajării spațiului pentru îngroparea câinilor și pisicilor dar și a altor animale de către stăpâni. În acest sens, s-a aprobat dezlipirea unei suprafețe de teren de 5.000 de mp pentru cimitirul animalelor de companie, care este primul din Banat și printre puținele din țară.

,,Chiar avem nevoie de așa ceva, la noi în bloc avem căței mici, avem căței mari,  pisici pe care nu le putem arunca totuși la gunoi, sunt parte din familia noastră, sufletul nostru. Și suntem pensionari nu ne permitem să plătim cine stie cât într-un loc privat. Dacă ar fi de stat ar fi mult mai bine, că și așa nu ne prea ajunge pensia”, spune Marta proprietara unui pechinez de opt ani.

Așadar, la această oră, arădenii iubitori de animale, au doar două variante: incinerarea sau îngroparea animalului într-un cimitir privat, deoarece cimitir administrat de autorități nu avem.

Recomandările redacției