Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis miercuri arestarea preventivă pentru 29 de zile a altor patru persoane în dosarul de evaziune fiscală cu prejudiciu de peste 50 de milioane de euro, astfel încât 16 persoane au fost arestate în total până în prezent.

 

 

 

Cei patru arestaţi preventiv miercuri sunt El Khoury Elias, El Khoury Chrbel, Ghaziri Rami şi Adrian Sărăcuţu.

De asemenea, magistraţii au decis ca nouă inculpaţi să fie cercetaţi în stare de libertate, aceştia având însă interdicţia de a părăsi ţara.

Anterior, în acelaşi dosar, judecătorii au admis propunerea DNA de arestare a 12 persoane, printre care se află Angela Nicolae, procuror-şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe din Parchetul General, şi fiul acesteia, Daniel Nicolae, Antonio Burlac (funcţionar ANAF şi liderul grupării evazioniste, Moubarak Mahmoud Sleiman.

Vineri, instanţa supremă va judeca cererea DNA privind arestarea în lipsă a altor două persoane, Justin Ovidiu Paraschiv şi Genina Adriana Ezer, care nu au fost găsite de poliţişti.

Potrivit DNA, din 2010 până în prezent, inculpaţii au derulat activităţi infracţionale de constituire, aderare şi sprijinire a reţelei infracţionale ce vizează producţia şi desfacerea produselor din carne.

Printr-un amplu mecanism evazionist, în cadrul căruia au fost utilizate societăţi comerciale de tip fantomă (adică societăţi comerciale care nu funcţionează la sediul declarat, au asociaţi şi administratori cetăţeni străini, care nu pot fi găsiţi la reşedinţele declarate), inculpaţii au derulat operaţiuni comerciale cu eludarea normelor fiscale.

Astfel, în intervalul 2010-2013, membrii reţelei au derulat operaţiuni comerciale triunghiulare scriptice (în realitate mărfurile fiind valorificate fără forme legale pe piaţa internă, cu eludarea legislaţiei privind obligaţiile fiscale generate de TVA, impozit pe profit), iar reuşita fraudei fiscale a fost posibilă prin măsurile de precauţie folosite şi sprijinul funcţionarilor fiscali ai statului român şi organelor de urmărire penală.

Anchetatorii susţin că Moubarak Mahmoud Sleiman, asociat unic şi administrator al SC Sam Plus Internaţional SRL Bucureşti, a fost principalul organizator al grupului infracţional la care au aderat persoane interpuse, implicate în înfiinţarea firmelor fantomă, coordonarea operaţiunilor şi reprezentarea firmelor, inclusiv cu ocazia controalelor fiscale.

Angela Eugenia Nicolae, şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe (altele decât PHARE), şi fiul acesteia, Daniel Nicolae, sunt acuzaţi că, în perioada 2012-2013, au pretins, în numeroase rânduri, şi au primit diferite sume de bani de la Rami Ghaziri şi de la un alt învinuit (faţă de care nu s-a pus în mişcare acţiunea penală până în prezent), cercetaţi în cauză, lăsându-i să creadă că, prin calitatea de procuror şef birou la PÎCCJ, Angela Nicolae va putea influenţa obţinerea unor soluţii favorabile în dosarele penale în care erau cercetaţi pentru infracţiuni de evaziune fiscală.

În concret, în perioada 2012-2013, Angela Nicolae a pretins şi primit, în mod repetat, la diferite intervale de timp, direct şi prin intermediul fiului său, sume de bani între 2.000 lei şi 5.000 lei de la învinuiţi.

Un mod de operare similar a fost folosit de Angela Nicolae şi în raporturile cu o altă persoană, administrator şi asociat în mai multe societăţi cu profil agricol.

Astfel, la data de 28 mai 2013, persoana respectivă a apelat la Angela Nicolae, care i-a promis că va interveni pe lângă un prim-procuror al unui Parchet de pe lângă Judecătorie, pentru a-i facilita unui prieten obţinerea unei soluţii favorabile în dosarul penal în care era cercetat pentru săvârşirea infracţiuni de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi vătămare corporală din culpă.

Ancheta penală a fost finalizată, dar nu în sensul promisiunii făcute de Angela Nicolae, ci în sensul trimiterii în judecată a persoanei cercetate.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte 15 persoane, care sunt cercetate în stare de libertate, printre care se află şi senatorul PSD Niculae Bădălău. AGERPRES (AS – autor: Eusebi Manolache, editor: Antonia Niţă)

 

Recomandările redacției