Interviu cu Pavel Țica, primarul comunei Beliu

9279 9290 9289 9280Acum, la vreme de mijloc de toam­nă – care a avut și câteva accente de iarnă timpurie –  administrațiile din comune încearcă să finalizeze lucrările începute dar și să facă o trecere în revistă a lucrărilor realizate în ultima perioadă. Prin urmare, am purtat, recent, în biroul lui de la Primărie, o discuție cu primarul Pavel Țica, discuție ce a dorit să atingă aceste teme, cu accente pe realizările sale de la începutul anului până în prezent. Discuția a fost urmată, în mod cu totul original față de alte interviuri luate unor edili, de o ieșire în teren, la obiectivele despre care s-a vorbit. Trebuie precizat că alături de Beliu – sat de reședință, comuna are în componență și satele Benești, Bochia, Vasile Goldiș (fostă Lunca Teuzului), Secaci și Tăgădău.
– Pentru început – ținând cont de propunerea pe care ne-ați făcut-o de la început de a vizita obiectivele despre care vom vorbi – spuneți-ne cum vedeți dumneavoastră rolul primarului într-o comunitate?
– Ați intuit bine ce am vrut să subliniez: într-adevăr eu consider că locul primarului nu este neapărat și în totalitatea timpului la birou. Mai ales atunci când vrei să faci ceva pentru comu­nitate, obiective pentru a căror rezolvare trebuie alergătură: în stânga, în dreapta, cu câte un act, o aprobare etc. Eu am avut mereu în vedere să drămuiesc cu mare cumpătare banii, fiecare leuț în parte. Nu am fost slobod la mână, la cheltuieli; așa se face că, de exemplu, am bani pentru salarii până la sfârșitul anului.
– Cu ce ați începe, vorbind de realizările din comună?
– Dintre obiectivele despre care pot spune că sunt mulțumit că le-am realizat în anul acesta, 2013, se numără cele cu privire la infrastructura comunală. Astfel, până acum am asfaltat circa 4 kilometri de străzi în interiorul satului Beliu, cu perspective serioase de a mai face un kilometru de drumuri în satul Tăgădău. Tot în această perioadă am reabilitat un kilometru din cei 4,5 kilometri de drum comunal dintre Tăgădău și Bochia. Așteptăm să semnăm contractul de finanțare pe fonduri europene pentru construirea unei capele mortuare în Beliu, ceea ce va duce implicit și la modernizarea căilor de acces din cimitir și, în sfârșit, după obținerea avizului de la DGF Arad care face dovada că în bugetul comunei avem salarizarea personalului am cerut un ultim aviz către Ministerul dezvoltării pentru ca Serviciul Comunitar să-și intre în deplinătate, deci să-i dăm drumul să func­ționeze.
– Ne-ați spus ceva mai devreme și despre aprovizionarea cu lemne pentru iarnă. Care e situația?
– Da, este adevărat; dar asta am realizat-o până în această perioadă. Adică am făcut demersurile și am asigurat combustibilul pentru încălzirea obiectivelor din comună – care este pe lemne, pentru perioada de iarnă. După cum ați putut vedea sunt de calitate și se pun la adăpost pentru a fi ferite de intemperii, mă refer la Liceul Tehnologic. Fiindcă am ajuns să vorbim de școală, precizez că asigurăm transportul copiilor, ca în anii trecuți. Deci copiii când ies de la program nu mai așteaptă după alții, sunt transportați cu autobuzele. Mai ales că avem și copii mai mici, este un aspect important că nu stau copiii după alții până își termină orele.
A fost și o problemă la noi, în Regia Locală a Ocolului Silvic „Dumbrava“, care în ultimele 4 luni nu a funcționat așa cum ar fi trebuit și am cerut la modul imperativ regiei să treacă la vânzarea de material lemnos pentru încălzirea pentru iarnă. Asta pentru că au venit și unii cetățeni la mine, la Primărie și s-au plâns că nu au lemne, ei neștiind ce este la Ocol.
– Spuneți-ne ceva despre proiectele pe care le aveți în vedere pentru anul viitor.
– Am pregătit pentru anul viitor proiecte legate de obiectivele demarate: continuarea lucrărilor în satele Beliu, Tăgădău, Vasile Goldiș și continuarea modernizării drumului comunal DC 9 Tăgădău-Bochia și o serie de lucrări curente de întreținere și reparații, numite de noi „mărunțișuri“ deoarece au intrat deja în programul fiecărui an: atât toamna cât și primăvara sau ori de câte ori este nevoie. Dar acum trecem să vedem o parte din cele despre care v-am povestit: lucrările la șanțurile pluviale, drumurile asfaltate, trotuarele realizate cu pavele precum și faptul că avem deja materialele pentru continuarea lucrărilor gospodărești începute. În plus, mai trebuie să spun că aceste lucrări – cele gospodărești – au fost și sunt realizate de muncitorii de la Primărie. Sunt oameni pricepuți și consider că ei au motivația să facă lucrări de calitate – față de aspectul în care aș fi angajat alții; în plus, în felul acesta realizăm și economii, cu care să acoperim alte priorități.
9304

Recomandările redacției