Am revenit la Beliu să ne verificăm „vederea“: din păcate, nu s-a schimbat mai nimic

1
1040

În urmă cu două luni de zile apărea în ziarul nostru un articol intitulat „Beliu – o comună în paragină; imagini sfâșietoare de cum poate să arate o localitate în secolul XXI“. După cum reiese și din titlu, este lesne de înțeles conținutul articolului. Ca probe irefutabile au stat declarațiile mai multor locuitori ai localității, dezamăgiți cât încape de administrația condusă de primarul Emanuel Horhat Coraș, dar și o sumedenie de fotografii grăitoare și de necontestat luate de la fața locului, care oglindeau realitatea tristă a felului cum poate să arate o localitate în secolul XXI.

Motivul pentru care revenim, după două luni, la același subiect nu este acela de a demonstra că de la acel articol nu s-au schimbat lucrurile radical în Beliu. Intenția noastră nu este nici aceea de a reîncălzi aceeași ciorbă, doar pentru că subiectul „a prins“. Ci este pentru că de la publicarea articolului am primit o sumedenie de telefoane, s-a intervenit pe toate căile și pe la toate „pilele“ posibile, sincer, nici noi nu am înțeles ce ar fi trebuit să facem. Să scoatem articolul, să îl retușăm, să vedem realitatea altfel decât este ea?

Așadar, după două luni de „intervenții“ am cedat presiunilor. Și ce-am făcut? Am scos articolul de pe site? Nu, e tot acolo. Vă dăm și adresa link-ului: https://www.glsa.ro/beliu-o-comuna-in-paragina-imagini-sfasietoare-de-cum-poate-sa-arate-o-localitate-in-secolul-xxi/. Ne-am întors la Beliu să verificăm dacă într-adevăr avem „probleme de vedere mari“, așa cum ni s-a comunicat din partea administrației conduse de domnul Emanuel Horhat. Imaginile vorbesc de la sine, nu are rost să ne dăm noi singuri dreptate.

Clădirea primăriei din Beliu arată în continuare de parcă nu a mai fost deschisă de pe la mijlocul lui decembrie. Ghirlandele de Crăciun sunt tot acolo, deși ne coacem de căldură în iulie. În fața primăriei domină aceiași mizerie, doar că acum „au înflorit“ două biciclete și, pentru că plouase înainte de a ajunge în Beliu, era și plin de bălți.

Într-adevăr, vegetația nu mai este de capul ei, buruienile au fost tăiate.

Coșurile de gunoi sunt însă la fel de distruse.

Parcul de joacă amplasat chiar în fața primăriei nu s-a schimbat cu nimic: aceleași scări rupte, hinte smulse din țâțâni, leagăne lipsă, scânduri înfășurate în lanțuri rupte, topogan desprins și gata oricând să se prăbușească, gard rupt și cu sârma scoasă în afară. Singurul lucru care s-a schimbat la acest parc este faptul că a fost închis și pus un lacăt. Lacătul, după cum se poate observa din imagini, este larg deschis, deci numai cine nu vrea nu intră.

Domnul primar ne-a reproșat că nu am făcut poze și la celălalt parc, de lângă Biserică. De parcă dacă un parc este corect întreținut și arată bine, celelalte pot fi lăsate de izbeliște. Dar pentru a-i demonstra domnului primar că nu avem nimic personal cu dumnealui, i-am făcut poze și la parcul de lângă Biserică și, mai mult decât atât, o spunem cu tărie: este un parc frumos, modern, foarte bine amenajat și dispune de o gamă variată de elemente. Am fi vrut însă să putem vorbi la fel de frumos și despre alte investiții realizate în comuna Beliu…

Despre halul în care arată, în continuare, piața din Beliu nu are rost să mai vorbim. Același pericol public.

Un alt reproș al domnului primar în legătură cu articolul precedent, oare câte or mai fi, a fost legat de faptul că am scris de mizeria incredibilă din fața sălii de sport, atâta timp cât terenul nu este al primăriei. Este adevărat, nu o fi al primăriei, dar este în fața unei instituții publice și pe lângă trotuar. Nu este îngrădit, accesul este liber. Primăria poate da amenzi pentru asta. Scriam atunci că rar îți este dat să vezi un scaiete lung de 2,50 metri. Ei bine, în fața sălii de sport din Beliu aveați posibilitatea să vedeți așa ceva. Scaietele și vegetația au dispărut imediat după ce a apărut articolul, dar pentru că „terenul nu aparține de primărie“ nu putem să îi atribuim primarului acest merit…

Una peste alta, considerăm că ne-am făcut datoria și am încercat să redăm realitatea așa cum este ea, fără a recurge la nici o doză de subiectivism. Ce ne-a deranjat cel mai tare la primarul Emanuel Horhat a fost însă atitudinea domniei sale la cele scrise de noi. A fost atât de ofuscat, de deranjat, s-a simțit atât de jignit și a făcut pe victima până la cer și înapoi, de parcă Beliul, sub administrația sa, ar arăta ca un colțișor din Eden, iar noi scriem, din răutate, exact pe dos. Pentru nici o secundă măcar, domnul primar Horhat nu și-a pus problema că s-ar putea să avem dreptate, măcar cu 1% din critici.

 

1 COMENTARIU

  1. Interesant este faptul că atât voi,,presa liberă,,cât și actuala administrație locală aveți aceiași culoare politică și serviți același stăpân. Pesemne că administrația locală a supărat stăpânul comun sau a uitat să facă contract cu ,,glasul Aradului,,…glas care se pare că este dulce cu cei…darnici…Interesant de urmărit episodul 3…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.