Interviu cu Petronel Mărcuț, primarul comunei Buteni

Buteni primar Marcut Buteni monumentFiind la al doilea mandat, tânărul primar al comunei Buteni –  Petronel Mărcuț, inginer agronom de meserie – are pe agenda sa de lucru o serie de obiective ce trebuie finalizate dar și o serie de proiecte noi pentru perioada următoare. Totul depinde însă de finan­țări – adică de bani. Comuna are în componență satele: Buteni – reşedinţă de comună, Berindia, Cuied și Păulian.
– Deoarece munca dumneavoastră este strâns legată de munca echi­pei pe care o aveți, cum apreciați situația la ora actuală, domnule primar?
– Este adevărat ce spuneți: activitatea mea se bazează în mare măsură pe echipa pe care o am la Primărie. Din aceste considerente, atunci când vin la sediul Primăriei neapărat trec pe la fiecare în parte și port o scurtă discuție cu fiecrae angajat despre problemele recente ale comunității apărute în sectorul lui de actvitate, despre ce ar fi de făcut, despre soluțiile ce se impun și așa mai departe. Așa văd eu o abordare eficientă a problemelor și o eficientă colaborare cu subalternii. Iar dacă e cazul să discutăm mai târziu fiecare problemă în parte. Prin urmare, consider că avem o bună colaborarea în cadrul instituției și o bună relaționare cu cetățenii.
– Iată, s-a împlinit un an din acest nou mandat; cu ce realizări vă pu­teți… lăuda, ca să zicem așa?
– Deși mie nu-mi place să mă… laud, cum ziceți dumneavoastră (pentru mine e important ca faptele să vorbească!), nu pot să nu trec în revistă câteva lucrări începute în mandatul trecut și finalizate acum, cu toată criza prin care trecem. Însă lucrurile nu sunt așa cum le-aș fi dorit eu – ce vreau să vă spun este că nu am avut un buget așa mic în nici un an din ultimii cinci de când sunt eu primar. Aceasta este cea mai mare mâhnire a mea și cu toate aceste aspecte nefavorabile nu pot spune că nu am avut realizări. Vreau să amintesc de modernizarea a 10 km de drum agricol – pe baza finanțării europene nerambursabile obținută printr-un proiect depus pe Măsura 125. Am finalizat peste 2,5 km alei stradale în 2012 și am continuat și în anul 2013 – acestea sunt realizate în localitățile Buteni, Păuleasa și Berindia. Am făcut reparații la Căminul Cultural din Berindia și la clădirea fostei primării din Cuied – care acum este Cămin Cultural; am făcut reparații și modernizări la grupul sanitar din Cuied. În această perioadă grea încercăm – și sperăm că vom reuși în acest an, finalizarea introducerii apei potabile în satul Cuied. Ca primar voi încerca să atrag – pe toate căile legale – cât mai mulți investitori în zona comunei noastre, acțiune ce va duce la creșterea numărului de noi locuri de muncă. Deja un investitor a și demarat o investiție care va creea câteva noi locuri de muncă.
– Enumerați-ne și câteva acțiuni ce vor demara în perioada imediat următoare, având în vedere că se știe că aveți o agendă încărcată de proiecte.
– Avem câteva astfel de inițiative, bazate pe finanțări locale și europene. Am vrea noi să facem multe lucrări în comună, atât să finalizăm din cele începute cât și să inițiem unele noi, dar nu sunt bani. Astfel, în perioada imediat următoare se va realiza construirea unui Centru de informare turistică, cu finațare prin Măsura 313. Apoi va urma începerea unui proiect de amenajare a unui parc de joacă pentru copii, proiect depus de Primărie prin intermediul GAL. În această a doua jumătate a lui 2013 sperăm să primim mult-trâmbițatele finanțări pe proiectele și investițiile de care am tot amintit în interviurile anterioare și la care, spre mâhnirea mea, nu s-a primit încă finanțare precum cele pentru finalizarea Școlii Gimnaziale cu clasele V-VIII Buteni  – lucrare începută în anul 2008, de pe vremea când premier era Tăriceanu. De asemenea, așteptăm finanțarea proiectului de canalizare depus pe AFM precum și pentru reabilitarea unor străzi din comuna Buteni. Deci, nu am uitat ori neglijat activitatea culturală ori cea sportivă – mă mândresc cu Ansamblul Lioara din Buteni care a participat la multe manifestări cultural-folclorice din județul nostru și din alte județe – dar aceasta este situația financiară deocamdată. N-am uitat nici activitatea de pe plan sportiv – formația Crișul Buteni a obținut locul I pe județ, în liga               a V-a – dar din lipsa banilor vom activa tot în liga a V-a și în sezonul 2103-2014.
– Care ar fi concluziile de final vizavi de cele discutate, domnule primar?
– Cu această ocazie vreau să mul­țumesc tuturor locuitorilor comunei Buteni pentru sprijinul și încrederea pe care mi le-au acordat. Vreau să-i asigur că dacă până acum nu i-am dezamăgit, nici de acum încolo nu-i voi dezamăgi și voi fi într-o permanentă comunicare cu dânșii. De asemenea, doresc să-i invit pe toți locuitorii comunei noastre să participe  – în data de întâi septembrie 2013 – la marea sărbătoare a comunei Buteni, ocazie cu care ne vom putea întâlni într-un cadru sărbătoresc și vom putea petrece împreună câteva ore în compania unor formații folclorice și a unor mari artiști, interpreți de muzică populară precum: Vasile Conea, Cornel Borza, lena Miclăuș, formația Rapsodia din Arad și a lui Lucian Drăgan și alții.

Recomandările redacției