În ciuda faptului că iniţial a fost vorba că vor fi lansate în 2012, cardurile naţionale de sănătate au şanse destul de slabe să ajungă în posesia asiguraţilor chiar şi în 2014. Proiectul pilot a fost lansat anul trecut chiar la Arad, la el participând 20 de medici de familie şi aproximativ 300 de arădeni. Din păcate, ideea de introducere a cardului a fost abandonată. Mai mult, controversele legate de introducerea cardurilor iau amploare. Conducerea Colegiului Medicilor susţine că introducerea cardurilor presupune un pas spre manipulare şi dictatură, în condiţiile în care ele trebuie să conţină nume, prenume, plăţile care s-au făcut, dacă pacientul e asigurat sau nu şi serviciile care au fost decontate, iar dosarul electronic al pacientului ajunge în mâna unor persoane care nu sunt legate de un jurământ profesional sau de confidenţialitate.
Cardurile vor putea fi utilizate însă doar din 2014, atunci când toţi furnizorii de servicii medicale vor avea terminale de citire a cardurilor.
Cu acest card, medicul va putea să vadă întreaga istorie medicală a pacientului. Practic, va putea vedea toate bolile pe care le-a suferit bolnavul, tratamentele pe care le-a luat de-a lungul vremii, vaccinările etc. Farmaciile vor putea vedea reţetele care au fost prescrise de medici, iar laboratoarele analizele“, a declarat dr. Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Arad.
Totodată, cardul trebuie să aibă înscrise pe faţă şi pe verso o serie de date: numele şi prenumele asiguratului, codul de asigurat, numărul şi data expirării cardului etc. Pe cip vor fi înregistrate datele personale (nume, CNP, etc) şi cele clinice ale asiguratului: grupa sanguină, Rh, status donator organe, diagnostice medicale cu risc vital, bolile cronice de care suferă asiguratul, numele medicului de familie etc.
Valoarea unui card este doi euro, banii fiind plătiţi de Ministerul Sănătăţii. Cei care pierd cardul vor fi obligaţi să achite contravaloarea acestuia, dacă solicită un nou document.

Recomandările redacției