amantaFăcute în mod conştient sau pur şi simplu involuntar, declaraţiile Mădălinei Ioniţă date în instanţă, în cadrul procesului privind dispariţia lui Abel Apostol, ar putea avea consecinţe nefaste pentru unii dintre angajaţii Inspectoratului de Poliţie Arad, Poliţiei de Frontieră Arad precum şi ai Biroului Judeţean de Evidenţă a Persoanelor Arad. Amanta principalului suspect al crimei comise în cazul Abel a detaliat cum angajaţi din cadrul celor trei instituţii arădene, a căror menire nu este doar aceea de a respecta legea, ci de a o impune, au comis abuzuri extrem de grave.
În urma unor astfel de fapte, comise însă într-o societate în care legea se respectă, se poate ajunge chiar în închisoare. În cazul în care se dovedeşte, în urma unei anchete serioase, că declaraţiile tinerei nu au nici un sâmbure de adevăr, lucru care de altfel este foarte puţin probabil, atunci ea este cea care ar trebui trasă la răspundere.
Primul lucru extrem de grav pe care tânăra amantă a lui Buleu l-a descris a fost modul în care, minoră fiind, a trecut vama fără a dispune de actele necesare. Acest lucru s-a petrecut la mijlocul lunii august 2012, când minora Mădălina Ioniţă, însoţită doar de amantul ei, susţine că a trecut fără nici un fel de probleme frontiera. În mod legal, pentru a trece frontiera, o persoană minoră are nevoie de consimţământul în scris, prin act notarial, al ambilor părinţi. Tânăra a mărturisit în faţa instanţei că „Adrian a reuşit să mă scoată din ţară cu ajutorul unor prieteni pe care acesta îi avea la vamă. Nu deţineam nici o procură notarială atunci“.
Dacă mai luăm în considerare faptul că minora, ajunsă în Belgia, a practicat şi prostituţia, atunci lucrurile ar putea deveni cu mult mai grave pentru „prietenii poliţişti“ care i-au înlesnit trecerea.
Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Arad susţin însă că asemenea lucruri sunt cu neputinţă să se întâmple la noi, datorită corectitudinii cu care îşi fac angajaţii meseria. „Îmi este imposibil să cred că poliţiştii de frontieră nu şi-au făcut datoria. La noi nu se poate întâmpla aşa ceva. Nu vom face nici o cercetare şi nici nu ne vom autosesiza. În momentul în care va exista o plângere concretă, bazată pe fapte cât se poate de evidente, abia atunci vom lua măsuri“, ne-a asigurat Daniel Iancu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad.
A practicat prostituţia cu un act de identitate fals, emis la Arad
Declaraţiile Mădălinei Ioniţă au scos la iveală aspecte care se petrec, de regulă, în societăţi primitive, în care singura lege care se respectă este cea a mafiei. Aflându-se în Belgia, încă minoră, Mădălina se întoarce în ţară „pentru a-mi procura un act de identitate fals“. Motivul pentru care minora şi amantul său, persoană adultă, s-au zbătut să obţină un asemenea act este unul incredibil: ca Mădălina să poată practica prostituţia. „La Arad, s-a intervenit la Biroul de Evidenţă a Persoanelor şi actul de identitate fals l-am primit în doar două zile. Tot ce a trebuit să fac a fost să plătesc o taxă de 15 lei. Actul era pe numele Szabo Gabriela Loredana. Cu acest act am plecat în Belgia cu avionul, unde mă aştepta Adrian. Numai cu ajutorul acestui act fals am reuşit să mă prostituez. Când am fost să ridic actul de la Arad, mi s-a spus că nu sunt singura persoană care obţine un act de identitate fals“, a susţinut Mădălina Ioniţă în faţa instanţei.
Reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Evidenţa Persoanelor Arad nu au dorit să facă nici un fel de comentariu, cel puţin în momentul de faţă. Conform însă unor surse, la această instituţie au fost demarate nişte controale care au ca scop stabilirea adevărului, iar dacă există vinovaţi, să fie traşi la răspundere.
Principalul suspect al crimei era sprijinit de poliţişti
Mădălina Ioniţă nu s-a ferit să deconspire nici ilegalităţile care se petrec în rândul poliţiştilor arădeni. Fata a povestit cum iubitul ei a fost avertizat de către „un prieten de-al lui din poliţie“ că telefoanele îi sunt ascultate şi să aibă grijă ce vorbeşte. Avertismentul omului legii a venit la scurt timp după ce Abel Apostol a fost dat dispărut.
De cealaltă parte, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad susţin că „organele abilitate trebuie să îşi facă datoria. Foarte multă lume poate să declare orice, asta nu înseamnă că este şi adevărat. Dacă se vor face sesizări, abia atunci va urma un control intern în urma căruia să se stabilească dacă cele spuse sunt adevărate“, ne-a declarat Ovidiu Liber, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Arad.

Recomandările redacției