Canicula a dat multă bătaie de cap agricultorilor arădeni, la fel au făcut și furtunile cu grindină din ultimul timp, care au avut efecte devastatoare și ireversibile asupra unor culturi.

Totuși, cultura de lubeniță a supraviețuit tocmai datorită ploilor mai ușoare din ultima perioadă, acestea venind ca o mană cerească pentru o producătoare din Călugăreni. Am decis să mergem la Piața Mică din municipiu, pentru a discuta cu vânzătorii și a afla cum le merg vânzările, ținând cont de instabilitatea climaterică din luna iunie. În special, am atras atenția asupra culturii de lubeniță și ne-am apropiat de câțiva vânzători care comercializau lubeniță și pepene.

Prima vânzătoare cu care am discutat ne-a spus că: ,,La moment, kilogramul de lubeniță este cinci lei, mâine poate să scadă la patru lei, iar în câteva săptămâni prețul pentru un kilogram ar putea scădea până la doi lei și 50 de bani.’’

La întrebarea cum merg vânzările, femeia ne-a spus că nu merg nici bine, dar nici rău.

,,Anul acesta, într-adevăr, o ducem mai greu din cauza secetei. Din această cauză, nu aduc prea multe fructe și legume ca să nu se strice. Am și aruncat multe din ele, altele le-am dat gratis’’, a mai adăugat vânzătoarea.

În continuare, ne-am apropiat de o altă femeie care comercializa lubeniță și pepene. Am aflat că aceasta vine din Călugăreni, Arad și deține două hectare și jumătate, acolo unde își depune tot efortul și străduința în cultura lubeniței, de mai bine de două decenii.

,, Abia de trei zile am început comercializarea. La mine, lubenița este la patru lei pentru un kilogram. Să sperăm că o să meargă bine. Totul depinde de clientelă și de câți ani ești în piață’’, ne-a declarat a doua vânzătoare.

Mai mult, aceasta ne-a spus: ,, Ploița din zilele astea a fost benefică culturii de lubeniță, care a început să-și revină.’’ De asemenea, femeia ne-a relatat cât de greu i-a fost să mențină și să nu-și piardă roada muncii sale de ani de zile, în perioada secetei.

Am mai aflat că a fost nevoie de multă apă pentru că din cauza vremii caniculare, pământul putea fi străpuns cu palma, de crăpat ce era.

Și alți comercianți din piață ne-au recunoscut că au trecut prin clipe extrem de grele în care seceta, dar și furtunile dezastruoase le-au dat mari bătăi de cap, unii ajungând în pragul disperării din cauza pagubelor produse de unele fenomene ale naturii.

În cele din urmă, am tras concluzia că, deși agricultorilor arădeni le este greu, aceștia nu se dau bătuți și își profesează meseria cu aceeași dârzenie, chiar dacă uneori profitul nu este pe măsură și chiar dacă ziua de mâine poate însemna și ultima zi pentru culturile lor. 

Recomandările redacției