Ambasadorul Republicii Polone, prezent la Arad pentru o dezbatere cu autoritățile

0
361

Marcin Wilczek, ambasadorului Republicii Polone a făcut o vizită de lucru la Arad, la Consiliul Județean.  La întâlnire a fost prezent Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean, Crina Bârlădeanu, Expert Senior al Ambasadei Poloniei, Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, precum și reprezentanții universităților arădene.
În cadrul întâlnirii s-a discutat despre dezvoltarea unor parteneriate în domeniile economic, turistic, învăţământ superior şi cultural.
„Ne onorează faptul că Excelenţa Sa Marcin Wilczek a inclus Aradul pe agenda vizitelor sale. Le-am prezentat oaspeţilor judeţul şi oportunităţile existente. Apreciem modelul polonez de dezvoltare şi consi­derăm că experiența poloneză în domeniul turismului și absorbţiei de fonduri europene pot reprezenta un sprijin important pentru noi. Mă bucură în mod deosebit că avem investitori polonezi puternici în Arad, iar Porta Doors este un exemplu de statornicie și succes”, a declarat Iustin Cionca. Preşedintele Consiliului Judeţean Arad le-a propus oficialilor polonezi să faciliteze realizarea unei arhive digitale de literatură în limbă străină, la Biblioteca Județeană A.D. Xenopol din Arad, proiect care poate conduce la o mai bună cunoaștere reciprocă. „Aceste vizite în teritoriu mă ajută să cunosc mai bine România. Polonia şi România au foarte multe în comun. Acest lucru e vizibil prin prisma intensităţii întâlnirilor la cel mai înalt nivel. După mai bine de 25 de ani de la căderea comunismului, am senzaţia că începem să ne redescoperim. Am observat nu numai o intensificare a relaţiilor politice, ci interes de ambele părţi pentru intensificarea relaţiilor de afaceri”, a spus ambasadorul Republicii Polone, dl. Marcin Wilczek.
Primarul Gheorghe Falcă a ținut să sublinieze că apreciază sistemul administrativ din Polonia. „Polonia e un exemplu de organizare admi­nistrativă. Aradul e un pol de dezvoltare. Preocuparea noastră este să menţinem zona economică în creştere. Ne interesează creşterea calităţii vieţii arădenilor, care e generată de economie şi administraţie”.
Cadrele universitare au spus la rândul lor, faptul că îşi doresc un schimb de experienţă între mediul academic arădean şi cel polonez.
„Avem mai multe colaborări cu universităţi din Polonia. Chiar în aceste zile o delegaţie a universităţii noastre se află în Polonia, în cadrul unui program Erasmus. Ne dorim extinderea parteneriatelor existente şi încheierea a noi colaborări cu universităţile poloneze”, a subliniat Ramona Lile, rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.