parlamentariBugetul  intră în linie dreaptă. Guvernul a aprobat  proiectul de buget pe anul viitor, acesta fiind transmis Parlamentului.  Astăzi, până la ora 14, mai pot fi depuse amendamente de către parlamentari la comisiile de specialitate. Ideea centrală este aceea de a avea un buget înainte de 1 ianuarie 2014. Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea a precizat: „Avem speranţa că  pe 3 decembrie, să intre în dezbaterea plenului reunit bugetul de stat. Dacă sunt puţine amendamente şi ne înţelegem toţi la aceste amendamente putem, pentru prima dată, până la Sfântul Nicolae, să terminăm acest buget. Ar fi o premieră pentru noi. Asta ar însemna ca instituţiile statului şi autorităţile publice locale să aibă bugetul făcut până la 1 ianuarie 2014. Dacă nu reuşim,  votul  final va fi  undeva în jur de 9-10 decembrie”.  În ultimele luni. la nivelul judeţului Arad au fost multe dispute între arcul guvernamental pe de o parte şi PD-L, care la nivel parlamentar este în opoziţie. Până aici toate bune şi frumoase. În fond este treaba celor care nu  sunt la putere să critice. Numai că şi aici există nuanţe şi nuanţe. De bun simţ este să „bagi băţul prin gard”, când ai argument care stau în picioare.  Dar asta este o altă discuţie. Cert  este că fiecare parlamentar, cel puţin, la nivel declarativ spune că face şi drege pentru oamenii din colegiul său.  Însă până la urmă rămân faptele, adică ce reuşeşti practic să faci, care să rămână (şi) în urma ta. În cele ce urmează vom vedea că între vorbe şi fapte distanţa e foarte mare. Pentru a le da tuturor prilejul de a spune ce anume au propus şi ce amendamente au pentru acest proiect de buget am făcut un „tur de orizont…parlamentar”.
Liberalii au fost în afara… ariei de acoperire
Senatorul Ioan Cristina şi deputatul Mihăiță Calimente nu au putut fi… contactaţi.  Or fi fost prinşi în şedinţă, ceva. Oricum n-au mai răspuns, fiind prinşi poate, în meandrele proiectului  de buget.
PSD are reacţie
Dorel Căprar, deputat PSD a spus: „Am lucrat în grupul  parlamentar pentru a creiona o serie de investiţii necesare. Prioritar pentru Arad ar fi ca cele două pasaje să fie finalizate. Iar aici pot spune că toţi parlamentarii USL de Arad au contribuit la acest demers.”
Flavius Măduţa, deputat PSD, a fost mai nuanţat: „S-a făcut o triere a priorităţilor la nivelul grupului parlamentar PSD. Iar ca să fim oneşti,  amendamentele trec foarte greu.  Este foarte uşor să ceri, dar trebuie să spui exact şi de unde găseşti sursa de finanţare. Aşa, oricine poate spune am nevoie de zece milioane de lei pentru investiţia X. Bine, bine, dar de unde iei banii?   Eu sunt adeptul lucrurilor bine făcute. Degeaba ai cinci propuneri şi la final să  nu te alegi cu nimic. Eu aş fi foarte mulţumit dacă în 2014 s-ar realiza măcar pasajul de legătură din Zona 6 Vânători, care este foarte important pentru infrastructura rutieră”.
Ioan Şcheau nu a putut fi contactat.
Democrat-liberalii lucrează, dar nu chiar toţi…
PD-L  care  a cerut pe toate căile despre ce nu fac cei de la actuala putere are acum ocazia să depună amendamente la proiectul bugetului de stat. Adică să facă ceva concret. Claudia Boghicevici, deputat PD-L, a punctat; „Prioritar pentru noi este să se continue investiţiile importante pentru Arad, cum ar fi sistemul sanitar, infrastructura rutieră. La acest moment lucrăm la definitivarea amendamentelor pe care le vom depune mâine (azi –n.n.)”.
Şi senatorul Traian Igaş a declarat, referitor la acest subiect, că: „Din punctul meu de vedere important este să continuăm proiectele începute, la grădiniţe, şcoli, dar şi alte obiective. Am semnale că sunt peste 100 de astfel de unităţi care nu sunt func­ţionale, iar pentru asta copiii trebuie să meargă la unele şcoli în două schimburi”.
Şi în fine, ce este mai bun rămâne la urmă. Deputatul Eusebiu Pistru are sindromul străinătăţii. „Sunt în străinătate de o săptămână şi mai stau o săptămână”, a răspuns democrat-libe­ralul. Nu acesta era subiectul, dar poate distanţa faţă de ţară l-a făcut pe parlamentarul arădean să nu se poată concentra pe subiect. În schimb, când era la Arad nu rata nici o ocazie să zică că „aia şi aia nu merge şi  ăştia n-au făcut”. Iar acum, când avea ocazia clară să facă amendamente concrete  este plecat. Mai există şansa celor câteva ceasuri din urmă până la ora 14… În rest, dincolo de aceste dueluri şi răspunsuri, până la urmă important este cu ce va rămâne Arad după trecerea bugetului.
Gabriel Constantinescu

Recomandările redacției