Amenzi de 20 mii de lei pentru arădenii ce nu au contract de muncă temporară

0
954

Acțiuni de control au avut loc la agenții de muncă temporară, ce-și desfășoară activitatea pe raza județului, de către inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad. 

Acțiunea s-a desfășurat în perioada 29 martie – 14 aprilie 2021 și a urmărit în principal modul în care sunt respectate de către agenții de muncă temporară prevederile legale, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății. 

Astfel, în domeniul relațiilor de muncă au fost verificate contractele de punere la dispoziție, contractele de muncă temporară, registrul de evidență al salariaților, modul de evidențiere și remunerare a orelor de muncă prestate de salariații temporari. 

De asemenea, s-a verificat dacă este asigurat un nivel adecvat de protecție a sănătății și securității în muncă a salariaților temporari, dacă în contractele de punere la dispoziție, încheiate între părți, sunt reglementate aspecte cu privire la instruirea angajaților, la acordarea echipamentului de lucru și de protecție și nu în ultimul rând cu privire la comunicarea evenimentelor de muncă în care sunt implicați angajații. 

Această acțiune de control a pus accentul pe necesitatea respectării prevederilor legale în materie, în egală măsură, de către toți factorii implicați: agenți de muncă temporară, utilizatori, salariați temporari. 

Reamintim arădenilor care apelează la agenții de muncă temporară că un prim pas îl constituie încheierea în scris, în limba română a unui contract de muncă temporară, urmând a fi pus apoi la dispoziția unui utilizator în baza unui contract de punere la dispoziție. 

Nerespectarea dispozițiilor legale în materie constituie contravenții, faptele fiind sancționate cu amenzi cuprinse între 2.000 și 30.000 lei, în funcție de gravitatea lor. 

De asemenea, punerea la dispoziţia utilizatorului, de către agentul de muncă temporară, de persoane fără contract de muncă temporară se sancționează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.