Recensământul general agricol are loc în România o dată la zece ani. Anul acesta, culegerea datelor din teren are loc între 1 mai și 31 iulie.  

Culegerea datelor va fi efectuată de către recenzorii, care, vor înregistra răspunsurile șefilor de exploatație pe o tabletă electronică. 

 
Vor fi avute în vedere în timpul interviului față în față informații generale privind exploatația agricolă; modul de utilizare a terenului; efectivele de animale; adăposturile pentru animale; gestionarea dejecțiilor animaliere; agricultura ecologică; persoanele care au lucrat în agricultură; alte activități aducătoare de venituri; dezvoltarea rurală, dar și alte informații. 

Perioada și momentul de referință ale recensământului sunt anul agricol 2020, cuprins între 1 octombrie 2019 și 30 septembrie 2020, pentru variabilele privind terenurile și persoanele care au lucrat în agricultură și anul calendaristic 2020 pentru gestionarea dejecțiilor animaliere. De asemenea, ziua de 31 decembrie 2020, pentru efectivele de animale și adăposturile pentru animale, dar nu și în ultimul rând ultimii trei ani, pentru măsurile de dezvoltare rurală. 

Șeful exploatației agricole are obligația să furnizeze recenzorilor date și informații corecte și complete. Totodată, are obligația să respecte și să nu obstrucționeze activitatea personalului de recensământ din teritoriu și să prezinte, pentru înregistrarea corectă a datelor de identificare a persoanelor, un act de identitate valabil. 

Atât în cazul obstrucționării persoanelor implicate în acțiunea de recensământ în efectuarea înregistrărilor și controlului datelor, ce fac obiectul acestei cercetări statistice, cât și în cazul unui refuz al furnizării informațiilor sau furnizarea eronată și incompletă a acestora – șefii exploatației agricole riscă pedeapsa cu amendă. 

Contravențiile respective se vor sancționa cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei. 

Recomandările redacției