Amenzi de până la o mie de lei pentru bicicliștii care încalcă codul rutier

1
3393

Toți participanții la trafic, fie ei motorizați sau nu, au obligația de a respecta codul rutier și regulamentele impuse de acesta.  

Bicicliștii fac parte din cei, care atunci când circulă pe drumurile publice, au o serie de obligații și de restricții. 

Astfel, pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani. 

Bicicliștii nu au dreptul să circule pe trotuare, cu excepția cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor, nu trebuie să circule atunci când se află sub influența alcoolului, a produselor ori substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora. 

Menționăm că, cetățenii nu trebuie să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă. 

Totodată, casca de protecție este obligatorie doar pentru conducătorii de biciclete a căror vârstă este sub 16 ani.  

De asemenea, cei care merg pe drumurile publice cu bicicleta trebuie să aibă asupra lor un act de identitate. 

De altfel, atunci când se circulă pe drumurile publice cu bicicleta, fie ziua, fie noaptea, aceasta trebuie să fie prevăzută cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție, să fie dotată cu sistem de avertizare sonoră și echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante. 

Pentru nerespectarea regulilor rutiere specifice, bicicliștii pot primi amenzi din clasa a II-a de sancțiuni, adică cuprinse între 580 și 725 de lei. Totuși, în anumite cazuri, cei ce se deplasează cu bicicleta pot primi amenzi mai mari, între 870 și 1.160 de lei.  

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.