Amenzi mai mari date de pompieri, printr-o Ordonanţă de urgenţă a Guvernului

0
195

incendii

În Monitorul Oficial nr. 481 din 01.07.2015 a fost publicată Legea 170 din 29.06.2015 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 89/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă şi al apărării împotriva incendiilor.

Astfel, au fost introduse modificări importante ale Legii 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, printre care obligativitatea includerii în comisia de recepţie, în calitate de membru, a unei persoane desemnată de inspecţiile de prevenire din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, la următoarele categorii de obiective: clădiri civile cu săli aglomerate, înalte, foarte înalte, din categoria de importanţă excepţională sau deosebită, de producţie şi/sau depozitare cu suprafeţe desfăşurate de peste 5.000 mp şi risc mare sau foarte mare de incendiu, centre comerciale cu suprafaţa desfăşurată de peste 2.500 mp, parcaje cu mai mult de 100 de locuri de parcare pentru autoturisme, clădiri de turism având capacitatea mai mare de 50 de locuri de cazare, spitale, cămine pentru copii şi bătrâni sau alte clădiri destinate persoanelor ce nu se pot evacua singure.

Nesolicitarea şi neincluderea în comisia de recepţie, la terminarea lucrărilor de construcţii, a unei persoane desemnate de inspecţiile de prevenire din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă pentru construcţiile menţionate mai sus se sancţionează cu amendă de la 5.001 lei la 10.000 lei. Au fost, de asemenea, majorate valorile amenzilor pentru: începerea lucrărilor de execuţie la construcţii şi amenajări noi, de modificare a celor existente şi/sau schimbarea destinaţiei acestora, fără obţinerea avizului de securitate la incendiu;punerea în funcţiune a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare şi/sau s-a schimbat destinaţia acestora, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu;nerespectarea cerinţelor care au stat la baza emiterii avizului sau autorizaţiei de securitate la incendiu ce impun pierderea valabilităţii acestora.

Neregulile menţionate mai sus se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei.

Nerespectarea cerinţelor care au stat la baza emiterii avizului sau autorizaţiei de securitate la incendiu, prevăzute în normele metodologice de avizare şi autorizare privind securitatea la incendiu, atrage sancţionarea conform legii şi pierderea valabilităţii avizului sau autorizaţiei de securitate la incendiu. Încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi se sancţionează cu amendă de la 30.000 lei la 100.000 lei şi oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, ca sancţiune contravenţională complementară.

Continuarea activităţii, după ce s-a dispus de către organele de control oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, constituie infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi şi se pedepseşte potrivit art. 348 din Codul penal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.