Situația gunoaielor din municipiu continuă să fie un subiect fierbinte, cu toate că astăzi se împlinește o săptămână de când RETIM a preluat colectarea de la Polaris. Politicienii au ieșit la rampă, instituțiile cu atribuții de control au dat amenzi, unele dintre ele chiar consistente, în anumite zone deșeurile au fost colectate tot de Polaris, firma care se ocupa de acest lucru până la apariția RETIM în peisaj, dar gunoiul continuă, pe bună dreptate, să stârnească furia arădenilor.
Având în vedere că lucrurile păreau a fi scăpat de sub control, consilierii PSD-ALDE din CLM au convocat, vineri, o ședință de îndată. „O propunere ar fi aceea de mandatare a primarului municipiului Arad, ca într-un interval de maxim 24 de ore să pună în aplicare orice decizie pertinentă pentru strângerea tuturor deșeurilor abandonate pe domeniul public din toate zonele orașului. Ulterior, Consiliul Local se va întruni pentru a stabili responsabilitățile în așa fel încât, în viitor, să se evite în întregime crearea unor astfel de situații periculoase pentru igiena și sănătatea populației”, susțineau înainte de ședință membrii grupului PSD-ALDE din CLM. Ședința nu s-a putut desfășura însă, din cauza lipsei de cvorum, având în vedere că aleșii PNL și cei ai UDMR nu au participat, doar opt dintre cei 23 consilieri prezentându-se la apel. Singurul reprezentant al Puterii locale care a apărut la întâlnire a fost viceprimarul Călin Bibarț. „Primarul Falcă, împreună cu consilierii locali municipali PNL şi UDMR, au dat astăzi din nou dovadă de dispreţ faţă de arădeni şi iresponsabilitate faţă de problemele majore ale urbei. La ordinul edilului, aceştia au absentat în mod voit la şedinţa CLM de îndată, convocată la ora 13.00 de PSD Arad pentru a pune capăt crizei gunoaielor”, susține deputatul PSD Adrian Todor. Acesta a continuat: „Ce putem înţelege din această atitudine? Cum ar trebui s-o interpretăm ? Cu toată bunăvoinţa şi toleranţa din lume, în primul rând ca arădeni, nu putem să o percepem decât drept un dezinteres brutal faţă de nevoile şi problemele noastre, ale tuturor. În curtea PNL nu miros gunoaiele, i-a vaccinat Falcă pe consilierii liberali împotriva germenilor bacterieni? Ştim cu toţii cât de strâmb a debutat prestaţia celor de la RETIM în gestionarea salubrităţii Aradului. Şi atunci? Nu este normal să ne aşezăm cu toţii la masă, într-un asemenea moment de criză, şi să găsim calea naturală şi echilibrată pentru depăşirea sincopei ? Însă Falcă alege calea sfidării, a opacităţii în dialog, în fond o recunoaştere tacită a propriei incompetenţe şi îngustimi a viziunii administrative. Chiar dacă PNL şi UDMR au decis să politizeze în mod absurd problema, nu ne vom descuraja şi vom lupta în continuare prin toate mijloacele legale pentru soluţionarea crizei.”
Bibarț iese cu declarații dure
La rândul lor, reprezentanții Primăriei, prin vocea vicelui Bibarț vorbesc chiar de rezilierea contractului cu RETIM. „Am avut convocată o şedinţă de îndată de către consilierii PSD şi ALDE. Conform legii o treime din consilieri pot să convoace o şedinţă şi eu mi-am întrerupt activitatea din oraş, aşa cum am spus, continuăm să dăm amenzi societăţii RETIM care nu se ridică la nivelul aşteptărilor. Le transmit şi pe această cale că, dacă nu sunt dispuşi să-şi angajeze oameni, să-şi ducă maşini, să plătească salarii, vor plăti amenzi. Mai mult decât atât, dacă nu se încadrează în cele stabilite la şedinţa de ieri, va urma şi rezilierea contractului”, a declarant viceprimarul Călin Bibarţ. De asemenea, Primăria a anunțat că amenzile împotriva RETIM continuă să curgă, vorbind despre modul defectuos în care asigură serviciul de salubrizare a oraşului. „Primăria Municipiului Arad prin Direcţia Generală Poliţia Locală a continuat să sancţioneze operatorul Retim pentru modul defectuos în care asigură serviciul de salubrizare a oraşului. În ultimele 24 de ore, celor 20 de procese verbale în­cheiate de la debutul situaţiei de criză, li s-au adăugat alte 18, astfel că sancţiunile Retim-ului se ridică în prezent la aproape 40.000 de lei. […] Facem un apel în acest sens către cetăţeni de a ni se alătura în demersul nostru de rezolvare a acestei situaţii inadmisibile şi fără precedent înegistrate la nivelul Municipiului Arad. Îi rugăm să comunice prin intermediul dispeceratului Poliţiei Locale, zonele unde gunoiul încă nu a fost ridicat. Vă rugăm să apelaţi numărul de telefon 0257-939 şi să indicaţi locaţiile exacte unde se înregistreză probleme”, susțineau, vineri, cei de la Primărie.
Duminică, Bibarț a ieșit din nou pe teren, acțiunea fiind adusă la cunoștința opiniei publice prin intermediul unui nou comunicat de presă. „Faţă de zilele trecute se vede o îmbunătăţire, dar RETIM-ul încă mai are suficient de lucru. Mai au de demonstrat. Sper ca şi în zilele următoare să lucreze în acelaşi ritm susţinut. De altfel de miercuri, de când se reia activitatea la instituţii, voi solicita la ADI Deşeuri să ne prezinte fişa tehnică, cu care s-au prezentat la licitaţie. În documentaţia tehnnică trebuie să apară toate maşinile pe care şi le-au asumat că vor fi prezente, în oraşul nostru pentru derularea acestui contract şi apoi vom compara cu intrările de la groapa de gunoi, ASA, groapa ecologică cum o ştiu arădenii, pentru a compara numărul maşinilor asumate că vor lucra în oraşul nostru şi câte au intrat cu gunoi în fiecare zi acolo, pentru a vedea cum stă situaţia. Ca să concluzionăm, cei de la Retim mai au la dispoziţie câteva zile pentru a demonstra că vor, că pot şi că au cu ce”, declara, duminică, viceprimarul.
Se schimbă favoritul sau strategie de imagine?
Faptul că acesta a ajuns să fie singurul reprezentant al autorităților publice care se implică în problema gunoiului din municipiu, în timp de primarul Gheorghe Falcă s-a retras strategic, după o singură ieșire pe care a avut-o în presă, săptămâna trecută, iar Sergiu Bîlcea, vicepreședintele CJA și președintele Adi Deșeuri tace cu tâlc, deși ar trebui să fie mult mai implicat, lasă loc la tot felul de interpretări. Potrivit unor surse, implicarea lui Bibarț ar putea însemna că a devenit din nou favorit pentru a candida la funcția de primar, în eventualitatea retragerii actualului edil-șef, în timp ce alții sunt de părere că a fost lăsat singur, tocmai pentru a atrage oprobiul public, iar Bîlcea, cel care a luat de la Bibarț locul de „succesor al primarului”, să rămână cu o imagine cât mai curată. Rămâne de văzut.
Mai trebuie spus că pe lângă amenzile destul de mici care au fost aplicate, zilele trecute, de Poliția Locală, Garda de Mediu s-a trezit din letragie și a dat celor de la RETIM două amenzi, de ținut minte, care totalizează 100.000 de lei. „În data de 26.04. 2018 a fost efectuată inspecția în municipiul Arad împreună cu reprezentanții DSP Arad și am constatat probleme grave privind colectarea deșeurilor, fiind impus un termen de remediere”, susțin cei de la Garda de Mediu. Având în vedere că termenul de remediere, dat, 28 aprilie, ora 16, nu a fost respectat, au fost date cele două amenzi și a fost stabilit un nou termen pentru intrarea în normalitate.
Nicolae Robu: „Rușine, RETIM!”
Dacă arădenii s-au putut convinge cu privire la modul în care a fost salubrizat municipiul în prima săptămână din „Epoca RETIM”, se pare că nici la Timișoara, unde își are sediu societatea, lucrurile nu decurg cu mult mai bine. Acest lucru l-a făcut pe primarul Nicolae Robu să reacționeze pe Facebook. „Nu o dată, în ultima vreme, mi-am exprimat nemulțumirea față de modul în care societatea de salubritate RETIM își face datoria în Timișoara. Zi de zi văd cu ochii mei rezultatul superficialității, nepăsării față de oraș dusă la nivel de sfidare, pur și simplu, a cetățenilor, a auto­rității publice locale, a orașului atât de încărcat de onoare și respect, Timișoara! Schimbați-vă atitudinea, conducători ai societății! Onorați pozițiile pe care le de­țineți, respec­- tați orașul Timișoara, onorați, nu în ultimul rând, salariile uriașe pe care le aveți! Chiar vă simțiți confortabil văzând zi de zi în massmedia și pe web imagini oribile urmare a modului în care Retim lucrează? Chiar sunteți mândri să n-aveți niște containere pentru colectarea civilizată a gunoaielor în contextul curățeniilor de primăvară și toamnă, ci să cereți cetățenilor să facă mormane de gunoaie pe străzi, care zac acolo ca la expoziție săptămâni până sunt ridicate?!”, scria primarul ora­șului vecin, zilele trecute, postarea fiind intitulată sugestiv: „Rușine RETIM!”

Recomandările redacției