Amenzi pentru nerespectarea drepturilor de autor prin barurile, cluburile sau restaurantele din Arad

0
257

Direcția Generală Poliția Locală prin Compartimentul Activitate și Control Comercial, informează agenții economici care dețin cluburi, discoteci, baruri, restaurante, unități de alimentație publică, hoteluri, pensiuni, moteluri, magazine, malluri, supermarketuri, hipermarketuri, societăți organizatoare de concerte, spectacole sau alte activități artistice, etc. asupra obligativității deținerii licenței neexclusive pentru comunicarea publică a fonogramelor și a operelor cinematografice ori alte opere audiovizuale, precum și pentru reproducerea fonogramelor destinate exclusiv comunicării publice ambientale și lucrative, conform prevederilor Legii 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, (M. Of. nr.489/14.06.2018, completată cu prevederile Deciziei ORDA nr.399/2006 modificată prin decizia ORDA nr.189/2014, decizia ORDA nr.99/2015, decizia ORDA 10/2016 modificată prin decizia ORDA nr.120/2016).

Persoanele juridice care nu intră în legalitate în ceea ce privește difuzarea fonogramelor în spații publice, indiferent de modalitatea realizării acestora, prin întrebuințarea unor mijloace mecanice sau electroacustice (instalații de amplificare, aparatură de redare a înregistrărilor sonore sau audiovizuale, receptoare radio sau televizoare, echipament informatic etc) intră sub incidența Art.190, lit. g) din Legea 8/1996, „comunicarea publică, fără autorizarea sau consimţământul titularului drepturilor recunoscute de prezenta lege”. Cuantumul amenzilor aplicabile acestor agenți economici se situează între 3.000 lei și 30.000 lei. În cazul în care contravenientul, persoana juridică, desfăşoară activităţi care implică, conform obiectului său de activitate, comunicarea publică de opere sau de produse purtătoare de drepturi de autor sau drepturi conexe, limitele amenzilor contravenţionale se dublează.

„În cursul anului 2021, Direcția Generală Poliția Locală Arad a desfășurat mai multe acțiuni preventive care au vizat informarea societăților comerciale și altor forme asociative de activitate economică referitor la necesitatea respectării legislației privind drepturile de autor. În marea majoritate a situațiilor, entitățile identificate s-au conformat notificărilor transmise de Compartimentul Activitate și Control Comercial. În ultima lună au mai fost identificate peste 20 de noi societăți comerciale care nu au dat curs solicitărilor de a intra în legalitate transmise de reprezentanții producătorilor de fonograme de România. Situația a fost adusă la cunoștința poliției locale care are competență legală în acest domeniu, conform Legii 8/1996. Toate firmele în cauză au primit avertismente în scris, urmând să fie amendate, în situația în care nu vor da curs acestei modalități de somare”, au mai transmis cei de la DGPL Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.