Amenzi usturătoare pentru agenţii economici care nu respectă zilele libere de Rusalii

0
451

itmInspectoratul Teritorial de Mun­că Arad atrage atenţia agen­ţilor economici că prima şi a doua zi de Rusalii sunt decretate prin lege ca zile libere. Pentru neres­pectarea acestei dispoziţii se pot acorda amenzi de până la 10.000 de lei.
Sunt exceptate de la dispoziţie unităţile a căror activitate nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. Salariaţilor care lucrează în astfel de unităţi trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100 la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Inspectorii de muncă arădeni mai anunţă angajatorii de noile modificări aduse Legii zilierilor, care intră în vigoare pe 17 iunie. Din punct de vedere fiscal, pentru muncă ocazională prestată de zilier se datorează doar impozitul pe venit, în procent de 16%. Această formă de impozitare aduce însă un minus pentru zilier, respectiv faptul că muncește în această calitate nu-i conferă calitatea de contribuabil în sistemul asigurărilor sociale. Intervalul orar minim pentru care o persoană poate presta o activitate ocazională este de opt ore. Chiar dacă activitatea desfășurată de zilier este sub opt ore, plata se făcea ca pentru o zi întreagă de muncă. Cât priveşte remunerația zilierilor, începând cu 17 iunie, vor fi aplicate câteva modificări în favoarea lor. Noua lege stabilește doar un prag minimal de 5,3 lei/oră, echivalentul salariului minim brut orar, întrucât aceştia primeau înainte sub acest prag. „Atragem atenţia angajatorilor, că noul model de registru de evidenţă al zilierilor este obligatoriu şi poate fi achiziţionat, de la se­diul ITM Arad, din strada Episcopiei, începând cu data de 17 iunie“, susţine Vanci Valentin, inspector şef al ITM Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.