American Independent Film Festival debutează anul acesta cu o primă ediție locală la Arad, în perioada 27-29 aprilie, la Cinema Arta. Pe parcursul celor 3 zile de film independent american festivalul a pregătit o selecție ce include filmele „The Florida Project”, r. Sean Baker; „You Were Never Really Here”, r. Lynne Ramsay; „Me­nashe”, r. Joshua Z Weinstein, „Paterson”, r. Jim Jarmusch; „The Rider”, r. Chloe Zhao și „Wonderstruck”, r. Todd Haynes. Toate filmele vor avea câte o proiecție pe parcursul ediției de la Arad. Intrarea va fi liberă în limita locurilor disponibile.
Film realizat în comunitatea evreiască din Brooklyn
Lista premierelor de la American Independent Film Festival la Arad include și unul dintre cele mai apreciate filme ale anu­lui 2017, „Menashe”, debutul în ficțiune al regizorului de film documentar Joshua Z Weinstein. Vorbit în yiddish și plasat în comunitatea hassidică din Brooklyn, filmul îl urmărește pe Menashe, adorabil și neîndemânatic, în încercarea de a-și organiza viața după moartea soției. Filmat cu neprofesioniști din comunitatea evreilor din New York, Menashe este o comoară a filmului indie cu o viziune revelatoare asupra legăturii universale dintre tată și fiu. Proiecția are loc tot sâmbătă 28 aprilie, ora 16:30.
La festival va rula și un film premiat la Cannes
Tot pe 29 aprilie, la ora 17:30, are loc și proiecția filmului „The Rider”. Apreciat de critici şi Premiat la Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, anul trecut, este portretul atent şi emoţionant al unui tânăr, Brady, fost călăreț de rodeo și, acum, îmblânzitor de cai, care se reface după un accident. Folosind actori non-profesioniști și inspirân­du-se din povestea vieţii protagonistului Brady Jandreau, Zhao construieşte, cu au­tenticitate delicată, un portret liric al omului și al naturii. Doar cel de-al doilea film al regizoarei americane, „The Rider” a câștigat premiul C.I.C.A.E. la Cannes și a fost prezentat la peste 40 de festivaluri internaționale de film, printre care Telluride, Toronto, Sundance şi Sarajevo – fiind considerat unul dintre cele mai originale şi puternice filme americane ale anului trecut.
După nominalizările la Oscar pentru „Carol” cu Cate Blanchett și Rooney Mara, Todd Haynes continuă succesul de critică cu „Wonderstruck” cel mai recent film al său prezentat în premieră în 2017 la Festivalul de la Cannes. Cu Julianne Moore în distri­buție, filmul este o călătorie înduioșătoare prin istoriile paralele ale unui oraș și ale oamenilor care îl definesc. Proiecția va avea loc în data de 28 aprilie, de la ora 20:00.
Ioana Puraveț

Recomandările redacției