Că Richard Wagner a fost un mare compozitor, dramaturg şi teoretician al artei germane ştiam, dar că a fost şi un mic profet încep să aflu doar în ultimele zile. Dacă mă întrebaţi de ce, vă răspund începând cu o mică incursiune în istorie, mai precis în istoria muzicii.
Timp de 26 de ani, între 1848 şi 1874, Wagner a compus muzica şi libretul pentru tetralogia (n.r. – o serie de patru opere) Inelul Nibelungilor. Mă voi opri în cele ce urmează la ultima operă din serie, „Amurgul zeilor”, care se referă la moartea tuturor zeilor din mitologia popoarelor nordice. Până şi zeul morţii, Odin, este omorât, şi se spune că pământul nefertil pe care au locuit pe vremuri zeii este înlocuit cu un sol fertil. În lucrare apare şi o walkirie, adică o zeiţă de mai mică importanţă, pe numele său Brunhilda, care moare la rândul său, pentru a aduce pacea pe pământ.
Să lăsăm acum poveştile mitologice din zona nordică a continentului şi să ne întoarcem în România zilelor noastre. Ce vedem? Tot felul de foşti miniştri, tot felul de judecători, chiar şi de la cele mai importante instanţe ale ţării, tot felul de procurori, tot felul de oameni de afaceri, tot felul de parlamentari, primari şi preşedinţi de consilii judeţene sunt luaţi pe sus sau invitaţi să dea cu subsemnatul la DNA, iar după întâlnirea cu procurorii de acolo, mulţi primesc cadou o pereche de brăţări, legate între ele şi îşi schimbă temporar domiciliu, fiind nevoiţi să lase apartamentele, casele ori vilele luxoase, dobândite în cei 25 de ani de democraţie, pentru a se muta în locuri ceva mai răcoroase, populate uneori de tot felul de rozătoare. Toate ca toate, dar când am văzut că şefa DIICOT a fost luată pe sus de pe stradă şi arestatată preventiv, când un  fost ministru de Interne, Cris­tian David a fost arestat şi el pentru o mită de 500.000 de euro, când influentul Adriean Videanu, fost preşedinte exe­cutiv al PDL, fost ministru al Economiei, fost primar gene­ral al Capitalei a avut parte de acelaşi tratament, încep să mă întreb şi eu, la fel ca mulţi alţi români: „Astăzi pe cine mai arestează?” Iar când văd că până şi Elena Udrea, care cam aduce cu Brunhilda din anumite puncte de vedere şi care datorită apropierii de fostul preşedinte Traian Băsescu nu mai are nevoie de nicio altă prezentare, ajunge să fie cercetată de DNA, o instituţie încurajată să-şi facă treaba de acelaşi fost preşedinte, încep să mă întreb dacă nu cumva Wagner se gândea la ce va fi în România anilor 2014-2015 atunci când a scris libretul pentru „Amurgul zeilor”. Deşi acum nu are cum să fie vorba despre amurgul tuturor zeilor, pentru că refuz să cred că absolut toţi cei care au deţinut sau deţin funcţii înalte în Statul Român sunt nişte hoţi, totuşi, cu siguranţă va fi amurgul unor zei extrem de puternici până mai zilele trecute. Dacă povestea lui Wagner cu privire la  zei s-a transformat acum în realitate în oraşul de pe Dâmboviţa, sper ca şi partea cu pământul nefertil devenit fertil când nu a mai fost ocupat de zei, să devină realitate. Sper ca bugetul şi ave­- rea ţării în general, pentru că hoţii au furat tot ce se poate fura, de la bani până la tere­nuri arabile, păduri şi fabrici, să devină acum o sursă de trai pentru oamenii de rând, aşa cum ar fi trebuit să fie de la început, nu doar pentru anumiţi iniţiaţi.

Recomandările redacției