De mult se tot vorbește de mutarea Spitalului Matern într-o locație care să asigure în sfârșit condiții normale pentru actul medical. Această mare problemă este încă în fază de discuții, nefiind luată o hotărâre privind locul în care ar putea fi mutată secția
Imobilul Maternului a fost retrocedat, iar Spitalul Judeţean Arad plăteşte chirie pentru acesta.
Nimeni nu a investit aici însă fonduri substanțiale, prin donații fiind totuși îmbunătățite puțin condițiile în care vin pe lume nou-născuții. Cum locația nu aparține administrației, potrivit legislației în Matern nu pot fi băgați bani serioși pentru renovarea clădirii și a saloanelor. În consecință, deocamdată nu pot decât fi alocate fonduri doar pentru mici reparații urgente pe termen scurt. Trebuie să există însă bani chiar și pentru acestea.
Consiliul Județean a estimat că este nevoie de 975.000 de lei, pentru investiții imediate la electricitate și instalații termice, la Secția de Obstetrică, Ginecologie și Neo­natologie din strada Episcopiei.
S-au alocat deja bani pentru unele mici dotări.
Desigur, după cum s-a anunțat de ani de zile – în mandate trecute și actuale, conducerea Consiliului Județean are planuri mari cu întreg sistemul medical. Numai că nu sunt bani.
Spitalul Clinic Județean de Ur­gență funcționează în peste 20 de locații, unele revendicate și cele mai multe în stare deplorabilă. Consiliul Județean vrea să acceseze bani grei pentru schimbări mari – mai puține secții împărțite, reabilitări de fond și dotări.  Ar fi nevoie de 90 de mi­lioane de lei din estimările CJA, iar această finanțare ar urma să fie solicitată din surse externe. Drept urmare, administrația vrea să acce­- seze Programul Național de Dezvoltare Locală.
De reamintit că, în urmă cu mai bine de trei ani, după mutarea serviciilor de Înmatriculări Auto şi de Paşapoarte din clădirea de pe Vicenţiu Babeş, numărul 11-13, Consiliul Judeţean a anunţat că acolo va fi înființat noul spital matern. Nu
s-a ales nimic din asta, iar discuțiile au continuat.
Administrația a întocmit un studiu de fezabilitate, după care a comandat întocmirea unui proiect tehnic. Primăria Arad a anunţat atunci că nu poate aviza înfiinţarea Maternului în vechea clădire a Evidenței Persoanelor, însă este dispusă să participe la ridicarea unei clădiri noi.
Rămâne de văzut în condițiile actuale ce idei se mai avansează pentru Spitalul Matern.

Recomandările redacției