Ana Ianchici, este o arădeancă ce a ajuns la venerabila vârstă de 100 de ani și care a fost cuprinsă în campania „O viață cât un centenar”, derulată de Prefectura Arad.
Prefectul Florentina Horgea a vizitat-o în urmă cu ceva timp. Întâlnirea a fost deosebită, cu atât mai mult cu cât doamna Ianchici i-a suprins pe toți cu starea de sănătate de invidiat. Are doar problem cu auzul și hipertensiune – ținută însă sub control de mai mulți ani.
Prefectul i-a adresat arădencei un mesaj de felicitare din partea Ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, însoțit de un tricolor și o insignă cu inscripția „România 100”. De asemenea, doamna Florentina Horgea i-a dăruit sărbătoritei un tort aniversar, inscripționat cu sigla Anului Centenar. Pe tot parcursul vizitei, venerabilei doamne i-a stat
alături fiica acesteia, Minerva Ianchici, în vârstă de 76 de ani, profesoară pensionară de limbile engleză și franceză.
„Ne bucurăm ori de câte ori ne vizitează cineva, a spus Ana Ianchici. Cea mai mare durere a noastră este că nu mai avem pe nimeni. De aceea, tare ne bucurăm că ne-ați deschis astăzi ușa.”
Fărâmă de istorie
Florentina Horgea a stat de vorbă cu minunata gazdă vreme de peste o jumătate de oră, care a zburat extrem de repede. De altfel, toți cei prezenți au ascultat, uimiți, poveștile femeii, al cărei har de a istorisi nu s-a diminuat odată cu trecerea ani­lor: „Am fost refugiată din Basarabia, în ’44, cu doi copii mici. Eram gravidă cu cel de-al treilea. Zece zile am călătorit într-un vagon de marfă, până la Arad. Veneam aici la un frate de-al meu, stabilit la Bătuța. Am fost șase frați cu toții; numai unul a rămas în Basarabia atunci, împreună cu bunicul meu patern. Cei­lalți, am fost strămutați… Mi-a fost extrem de greu. Zece zile nici nu mai știu ce-am mâncat și cu ce mi-am hrănit copiii. Soțul meu a venit cu mult în urma noastră. Era ceferist și așa a fost atunci; fusese programat să vină abia cu ultimul tren”.
Ana Ianchici își petrece bătrânețile citind, deși nu mai vede bine cu unul dintre ochi, sau urmărind diverse emisiuni la televizor. Le-a mărturisit celor prezenți: „În trecut, îmi plăcea să citesc istorie. Istorie românească, universală, istoria civilizațiilor… Știți cum e, fie­- care avem câte o hachiță!”
Marile dureri
Gazda le-a mai mărturisit musafirilor săi că este văduvă de peste 30 de ani și că toată viața și-a dorit să ajungă din nou în Basarabia, să-și revadă locurile natale, fără însă să reușească: „Le voi avea în gând până al sfârșit…” De asemenea, și-a spus și cea mai mare durere. „Doi dintre copiii mei nu mai sunt. Un părinte nu trebuie niciodată să-și piardă copiii, indiferent de vârsta lor…”, a spus Ana Ianchici.
Au mai felicitate-o și șeful Inspectoratului de Jandarmi Jude­ţean Arad, colonelul Claudiu Da­- niel Burlan, al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, lt. col. Cristian Gârbău, fiind prezenți și purtătorii de cuvânt ai IPJ Arad, IJJ Arad, Poliției de Frontieră Arad, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, respectiv Prefecturii Arad.
„Această vizită a fost un prilej nemaipomenit de aducere aminte. Mi-am amintit de propriii bunici, de faptul că am crescut în preajma lor, că am învățat atâtea de la ei. Este extraordinar că pot avea această șansă, în Anul Centenar, să-i cunosc pe cei care de un secol trăiesc pe acest pământ, alături de noi, acumulând experiențe pe care mă bucur atât de mult să le aflu!”, a declarat prefectul Județului Arad, Florentina Horgea.
(S.S.)

Recomandările redacției