ANAF nu dă vești bune de obicei. Însă, de această dată, în sfârșit, o măsură nouă și să zicem dreaptă – ajunge să fie veste bună pentru sute de mii de oameni.

De data aceasta, ANAF este dator. Trebuie să restituie bani românilor cărora statul le-a luat din salariul brut pentru contribuțiile CASS, deși aveau venituri mai mici decât salariul minim pe economie.

Sute de mii de persoane pot face cerere, începând de la finele săptămânii trecute, pentru a primi înapoi CASS achitat, fără a fi datorat. Concret, este vorba despre persoanele care au plătit contribuţia la sănătate (CASS) şi care, în urma deciziei guvernului din mai, sunt vizate de amnistie fiscală.

Guvernul a decis la jumătatea lunii mai ca 600.000 de persoane să fie scutite de plata CASS. Vorbim despre cei care au venituri sub nivelul salariului minim şi au acumulat datorii la contribuţia de sănătate în perioada 2015-2017.

Cuantumul sumei care face obiectul amnistiei se ridică la 1,035 miliarde de lei, se arăta în nota de fundamentare care a însoţit proiectul de ordonanţă de urgenţă.

Ordinul ministrului de Finanţe privind procedurile de anulare a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a fost publicat deja în Monitorul Oficial. Documentul arată şi care este procedura pentru a primi înapoi sumele achitate, dar nedatorate.

Teoretic lucrurile sunt simple. Cei vizați trebuie să se depună o cerere de restituire la Fisc.

În baza adoptării actului normativ al Ministerului Finanțelor Publice, ANAF a promis că va restitui suma de peste un miliard de lei românilor în cauză, dar, evident, există o condiție. Dacă persoana în cauză este datoare la stat, n-o să primească toți banii.

Dacă există datorii, ANAF o să le scadă din CASS-ul de restituit și suma rămasă (dacă mai rămâne) va fi returnată. Dacă nu sunt datorii, se va restitui întreaga sumă achitată de persoanele fizice, ca CASS.

 

Recomandările redacției