O conturare mai clară a noilor prog­noze vom vedea probabil după 4 sep­tem­brie, dată la care Institutul de Statis­tică urmează să anunţe evoluţia princi­pa­lelor componente ale PIB în prima jumătate a anului.

La începutul anului majoritatea prog­­­­nozelor de creştere economică pen­­­­tru 2013 erau cuprinse în inter­valul 0,5-1,6%, iar ulterior au apărut o se­rie de îm­bunătăţiri ale estimărilor spre 2 – 2,2%, în urma semnalelor de revigorare a economiei. De la agricultură veştile sunt pozi­tive până acum. Însă, agricul­tu­ra foar­t­e bu­nă „maschează“ o perfor­man­­ţă sem­­ni­ficativ mai slabă a econo­miei în 2013 faţă de 2012, după cum susţin unii analişti.

„Pentru întreg anul 2013 ne aştep­tăm la o creştere economică de 2,5-3% în contextul în care producţia agri­colă pare a fi foarte bună. Însă, ac­ti­vitatea eco­no­mică în celelalte sec­toare eco­no­mice va încetini semni­fica­tiv faţă de 2012 (la circa 1,5% în 2013 faţă de 2,2% în 2012), anti­ci­pează Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Citeşte mai multe despre aşteptările analiştilor privind creşterea economică pe www.zf.ro

 

Recomandările redacției