Cancerul de colon este a treia afecțiune oncologică în România, după cancerul pulmonar și cel mamar și pe locul doi, după cancerul pulmonar în ceea ce privește mortalitatea, după cum rezultă din datele Institutului Național de Statistică, centralizate în cursul anului 2019.
Cancerul de colon este un tip de cancer al cărui punct de plecare este la nivelul colonului, un segment important al tractului digestiv.
În mod general, cancerul colonic afectează adulții de vârstă mai înaintată, deși boala poate surveni la orice vârstă. Inițial, boala se manifestă ca un polip mic, necanceros (benign) pe peretele interior al colonului. În timp, o parte dintre acești polipi devin cancere de colon.
Polipii pot fi de mici dimensiuni și, dacă produc simptome, acestea sunt minore. Din acest motiv, recomandările medicilor includ teste de screening pentru a preveni cancerul de colon, inclusiv identificarea și îndepărtarea polipilor înainte de a deveni tumori cu potențial malign.
Dacă, însă, se ajunge în stadiul de cancer colonic, există mai multe metode de tratament (chirurgie, radioterapie, tratament medicamentos, chimioterapie, terapie țintită și imunoterapie) pentru a putea controla evoluția acestuia.
Medicii recomandă screening-ul pentru cancerul colonic începând cu vârsta de 50 de ani pentru pacienții cu risc mediu și mai devreme la pacienții cu istoric familial sau antecedente de cancer colonic.
Apariția cancerului colonic poate fi prevenit urmând câteva măsuri cu privire la stilul de viață: Dietă bogată în fructe, legume și cereale integrale; Consum moderat sau ocazional de alcool; Renunțarea la fumat; Efectuarea exercițiilor fizice în majoritatea zilelor săptămânii; Menținerea unei greutăți corporale optime.
Totuși, depistat în faza terminală, în marea majoritate a cazurilor, cancerul de colon este fatal.