Este foarte important să facem analizele medicale periodice, care, în majoritatea cazurilor, ne salvează, prevenind înrăutățirea unor afecțiuni ascunse.
Directorul DSP Arad, Horea Timiș, ne recomandă ca prietenul nostru cel mai bun să fie medicul de familie. 
Viața este imprevizibilă, la fel cum a fost și pentru un om, care a aflat peste noapte, că are cancer la colon, conform relatării acestei istorioare de către Horea Timiș, pe pagina sa de facebook. Acesta scrie că:
Este acel moment când timpul se oprește în loc, când realizezi că sănătatea este cel mai important lucru, dincolo de carieră, mașină, casă, vacanță, politică sau orice alte probleme care îți ocupau viata și pe care, până azi, le considerai cele mai importante.

Este palma unei realități crunte care iti schimbă viata 180 de grade, când ai face orice, chiar orice..să îți recâștigi sănătatea. Cand afli că trebuie să faci Colonoscopie, CT , RMN, radioterapie, chimioterapie, când afli despre colonul contra naturii, adică o pungă pe abdomen unde ți se adună fecalele pe care trebuie să o tot schimbi, toate acestea îți schimbă gândirea asupra vieții…te transfigurează psihic. ”
 
Când realizăm că e mult prea târziu pentru a face ceva în acest sens, ne dăm seama despre cât de fragili suntem și cât de importantă este sănătatea.
Dacă, totuși, sunteți sănătoși „tun”, sau cel puțin, așa credeți voi, ar fi bine să luați niște măsuri de precauție. Cel puțin o dată pe an e bine să sacrificăm din buzunarul nostru pentru analize medicale de bază, care se fac aproape oriunde. 
Odată cu înaintarea în vârstă, stilul de viață sănătos devine primordial, dar de ce să nu ne punem sănătatea pe primul loc, încă de la o vârstă fragedă?
 

Cancerul de colon este a treia afecțiune oncologică în România, după cancerul pulmonar și cel mamar și pe locul doi, după cancerul pulmonar în ceea ce privește mortalitatea, după cum rezultă din datele Institutului Național de Statistică, centralizate în cursul anului 2019.

Cancerul de colon este un tip de cancer al cărui punct de plecare este la nivelul colonului, un segment important al tractului digestiv.

În mod general, cancerul colonic afectează adulții de vârstă mai înaintată, deși boala poate surveni la orice vârstă. Inițial, boala se manifestă ca un polip mic, necanceros (benign) pe peretele interior al colonului. În timp, o parte dintre acești polipi devin cancere de colon.

Polipii pot fi de mici dimensiuni și, dacă produc simptome, acestea sunt minore. Din acest motiv, recomandările medicilor includ teste de screening pentru a preveni cancerul de colon, inclusiv identificarea și îndepărtarea polipilor înainte de a deveni tumori cu potențial malign.

Dacă, însă, se ajunge în stadiul de cancer colonic, există mai multe metode de tratament (chirurgie, radioterapie, tratament medicamentos, chimioterapie, terapie țintită și imunoterapie) pentru a putea controla evoluția acestuia.

Medicii recomandă screening-ul pentru cancerul colonic începând cu vârsta de 50 de ani pentru pacienții cu risc mediu și mai devreme la pacienții cu istoric familial sau antecedente de cancer colonic.

Apariția cancerului colonic poate fi prevenit urmând câteva măsuri cu privire la stilul de viață: Dietă bogată în fructe, legume și cereale integrale; Consum moderat sau ocazional de alcool; Renunțarea la fumat; Efectuarea exercițiilor fizice în majoritatea zilelor săptămânii; Menținerea unei greutăți corporale optime.

Totuși, depistat în faza terminală, în marea majoritate a cazurilor, cancerul de colon este fatal.

Recomandările redacției