Anchetă parlamentară la TAROM/Introducerea zborurilor interne de pe Arad a fost amânată

0
544

Pentru Aeroportul arădean, perspectivele pentru viitor sunt iar puțin cam în ceață. Anul acesta se anunța a fi unul al dezvoltării activității, prin introducerea de noi zboruri din martie, însă socotelile s-au mai schimbat pe parcurs. Dacă arădenii și-au făcut speranțe că vor putea zbura cu TAROM spre București de luna aceasta – așa cum se anunțase inițial, trebuie să știe că vor mai avea de așteptat. În timp ce conducerea Aeroportului Internațional Arad dă asigurări că, cel mai probabil din luna mai vor exista zboruri interne, compania TAROM este anchetată de Comisia pentru transporturi a Camerei Deputaților.

De ce au existat întârzieri

Comisia pentru transporturi a Camerei Deputaților a anunțat demararea unei  anchete privind activitatea companiei naționale TAROM. Ancheta va fi demarată pe fondul pierderilor considerate „suspecte“ de reprezentanții comsiei, pierderi pe care TAROM le înregistrează de ani de zile. Teoretic, anncheta nu ar trebui să afecteze activitatea efectivă a companiei TAROM și deci, nici contractul încheiat cu Aeroportul Arad. Dar cum practica ne dă peste cap de prea multe ori, nu se știe exact cum vor decurge lucrurile.

Ovidiu Moșneag, directorul Aeroportului Internațional Arad susține că, în ciuda unor întârzieri, TAROM va începe să opereze din luna mai a anului acesta. Șeful Aeroportului mai susține că întârzierile au fost datorate de pregătirile de perfecționare a personalului, organizate la nivel de TAROM.

Angajații de la Arad, la perfecționare în București

De reamintit că, la finele anului trecut, relația TAROM – Aeroport alimenta din nou dispute politice. Se vehicula atunci că TAROM amână începerea activității de pe Arad, deoarece angajații aerogării noastre n-ar fi destul de bine pregătiți. Directorul Ovidiu Moșneag a dezmințit acestea cu argumente explicând că orice companie nouă vrea ca personalul unui aeroport să fie pregătit după procedurile și standardele proprii. În consecință, acesta explica că este necesară o perfecționare profesională pe activitatea de handling.

„La începutul acestei săptămâni au plecat de la noi reprezentanți, la București, pentru cursuri de perfecționare la Tarom. Acești angajați detașați se vor perfecționa în baza procedurilor Tarom. După această pregătire care durează câteva săptămâni, Tarom ar urma să își stabilească programul de zbor de pe Arad, acesta nefiind încă stabilit.

S-a întârziat cu perfecționarea profesională și implict cu toată procedura și datorită faptului că, Traom a făcut și angajări în perioada anterioară. Prin urmare, compania a organizat pregătiri comune pentru noii angajați și de asemenea pentru angajați de la noi.  De asemenea din informațiile pe care le am există și chestiuni de reorganizare internă la nivel de Tarom, dar nu pot eu oferi detalii.

Pot să estimez că, dacă nu intervin probleme, în luna mai, Tarom ar urma să înceapă activitatea la Arad“, a spus Ovidiu Moșneag, directorul general al Aeroportului Internațional Arad.

TAROM ar urma să introducă zboruri și din Oradea

În luna noiembrie a anului trecut, la Consiliul Județean era parafat contractul de colaborare dintre aeroportul nostru şi compania aeriană de stat TAROM, care ar urma să opereze curse pe relaţia Arad-Bucureşti şi retur. Practic, TAROM reînceapea să colaboreze cu Aradul după 15 ani de… ruptură. La acel moment oficialii TAROM se declarau mulțumiți în mare de condițiile pe care aerogatra arădeană le asigură și anunțau că este necesară o perfecționare a câtorva angajați arădeni, prin detașare la București. Deși prima dată de începere a colaborării propriu-zise era în decembrie 2019, reprezentanții TAROM spuneau că sunt necesare mai întâi unele pregătiri. „Vor trebui instalate sisteme de comunicaţii care există deja, dar nu au mai fost utilizate de 15 ani de zile. În rest, aeroportul nu are nicio problemă urgentă care trebuie rezolvată”, a anunţat în noiembrie 2018, Alexandru Szlivka, şeful Serviciului Proceduri din cadrul TAROM.

În 1018, TAROM şi-a crescut numărul de pasageri cu 22% în acest an, după preluarea conducerii companiei de către Werner Wolff, şi a deschis rute noi în ţară şi străinătate, precum Bucureşti – Târgu Mureş, Bucureşti – Baia Mare, Timişoara – Paris, Timişoara – Stuttgart, Cluj – Paris, Satu Mare – Constanţa – Satu Mare, Iaşi – Cluj, Bucureşti – Sibiu – Stuttgart.

Din 25 martie 2019, TAROM ar urma să opereze curse din Oradea către Milano (Bergamo) şi Barcelona (El Prat) şi retur şi intenţionează să reia rutele lung-curier.

Noile destinații anunțate

Cât privește chestiunile interne la nivel de Arad, trebuie spus că, în urmă cu puțin timp, Aeroportul și-a mărit numărul de angajați, pentru a se alinia la cerințele cerute în domeniu.

Anul acesta ar trebui să fie unul prosper pentru Aeroport, întrucât ar urma să fie introduse curse charter suplimentare spre Antalya (Turcia), precum și spre Tunisia. De asemenea potrivit conducerii Aeroportului ar urma să fie introduse zboruri către o nouă destinație în Turcia – Bodrum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.