Ancheta privind atentatul cu bombă de la Arad a rămas fără fitil

0
1625

Sâmbătă se împlinește o lună și jumătate de când omul de afaceri Ioan Crișan a fost făcut pur și simplu scrum, cu ajutorul unei bombe amplasate în mașina acestuia, într-o zonă extrem de circulată din Arad. Cenușa se pare că s-a ales însă și de ancheta acestui caz care a zguduit nu doar orașul nostru, ci și întreaga Românie.

Pe cine a deranjat Ioan Crișan, în ce afaceri a fost implicat sau de unde provine explozibilul, ori cine a avut pregătirea necesară să confecționeze o astfel de bombă, reprezintă doar câteva dintre întrebările rămase complet fără răspuns, iar arădenii își cam pierd speranța că le vor primi vreodată de la organele care anchetează cazul.

Procurori aduși special de la București, polițiști, specialiști în explozibil, SRI, Interpol, miniștri, șefii poliției române, anchetatori din străinătate s-au strâns pe 29 mai la Arad pentru a face lumină într-un caz unic în România. Numai că după o lună și jumătate de la atentat, anchetatorii s-au dovedit a fi „specialiștii lui pește“ – cum spunem noi prin zona asta, african – cum avea Ioan Crișan în crescătoriile fostei fabrici de cânepă de la Iratoșu.

E liniște totală. Autoritățile par să nu aibă nicio pistă, iar în plus nu a fost făcută niciodată vreo declarație oficială. O lună și jumătate de tăcere și absolut nicio o explicație, deși nu vorbim aici de cineva care și-a aprins o țigară, ci despre o bombă care a explodat în mijlocul unor blocuri, la nici zece metri de locul în care locuiesc sute de oameni.

Au existat mai mute ipoteze, însă toate pistele au fost desființate rând pe rând. Se pare că până la urmă asasinatul nu ar avea legătură cu firma lui Ioan Crișan, iar televiziunile naționale susțin că nu ar fi vorba nici de datoriile uriașe pe care omul de faceri se presupune că le-ar fi avut.

Într-o țară civilizată, care își respectă cetățenii, iar anchetatorii plătiți din banii contribuabililor au bun simț și cât de cât o educație de șapte ani de acasă, ar fi ieșit public și bineînțeles fără să ofere informații care să pericliteze în vreun fel ancheta, ar fi dat niște declarații, niște lămuriri, niște explicații până la urmă.

În schimb, la noi, în cel mai pur stil balcanic, lipsit de coerență, de viziune și chiar de realitate, fără niciun fundament sau logică, suntem asigurați că „România este o țară sigură“, după cum debitează Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.