anda puscas

Interviu cu Anda Puşcas, regizorul primului film care va putea fi văzut la Festivalul de film documentar fARAD

Filmul “Stremţ ’89” a fost prezentat în programul Romanian Short Waves al prestigiosului festival de la Cannes, în 2012. Mai rar s­au văzut filme documentare amuzante cu subiectul “Revoluţia din 89”? Cum a fost primit “Stremţ ’89” în ţară? Dar în străinătate?

Am intrat în circuitul festivalier cu unele reţineri. Ne gândeam că în ţară, subiectul Revoluţiei e demult răsuflat, iar în străinatate, subtitrările lungi şi bariera limbajului, mai ales imposibilitatea de a traduce accentul şi expresiile ardeleneşti, vor seca documentarul de tot farmecul.

Însă Stremţ 89 a fost primit nesperat de bine de către publicul care, dincolo de umorul tragi-comic al întâmplărilor relatate, a rezonat cu sinceritatea şi naturaleţea persoanelor intervietate. Farmecul oamenilor stă la baza motivului pentru care am făcut documentarul şi e, fără îndoială, motivul popularităţii sale, confirmată de 6 premii ale publicului şi alte 12 premii naţionale şi internaţionale.

Una dintre cele mai frumoase experienţe a fost câştigarea premiului publicului la goEast în Wiesbaden, Germania, unde o sală intreagă de nemţi râdea în hohote la proiecţia de la 10 seara.

Eroii filmului regizat de dvs. sunt localnicii din Stremţ, un sat din judeţul Alba, unde trecerea de la comunism la democraţie s­a făcut într­un mod original, caracteristic, am îndrăzni să spunem, satului românesc. Ce mai fac personajele din film? Nu v­ar inspira pentru o continuare a acestui documentar, desigur cu un subiect mult mai actual. Corupţia, de exemplu?

Retrospectiv, întâmplările au avut, într-adevăr, un umor aparte. Însă trebuie menţionat că la momentul acela, nimeni nu ştia ce urma să se întâmple, iar ceva din (dacă nu frica, măcar) reticenţa de atunci se simte în multe din interviurile pe care le-am luat. Revoluţia a fost un eveniment care a venit peste oamenii din Stremţ şi la care ei au reacţionat fiecare cum a stiut.

Astăzi, cei de acolo sunt mult mai preocupaţi de problemele traiului de zi cu zi decât de problemele ţării, chiar dacă acestea se întrepătrund. Am face oricând un documentar cu oamenii din Stremţ, atâta timp cât subiectul este unul important şi particular lor.

Ce le transmiteţi arădenilor care, poate, încă nu s­au hotărât să lase, pentru câteva ore deoparte politica, sportul, telenovelele şi să se deplaseze într­o sală de cinema pentru un film documentar?

Îi aşteptăm cu drag să vadă un moment de adevăr spus de nişte oameni sinceri, cu umor şi tristeţe.

Vă mulţumim

Notă: Festivalul de film documentar fArad ava avea loc sâmbătă şi duminică, la cinematograful „Arta”. Intrarea la toate producţiile este liberă.

Recomandările redacției