După ce mai ales bugetarii, au avut parcă din ce în ce mai multe zile libere și minivacanțe în ultimii ani, de anul acesta ar putea exista scutire de la muncă și pentru…divorț. Cum divorțul poate fi traumatizant, statul ar urma să îi scutească de muncă, pentru câteva zile, pe angajați. Astfel, dacă după dezbateri, proiectul va fi pus în aplicare, vor exista alte zile libere în an, pentru destrămarea căsniciei.

Chiar în toamna anului trecut, un deputat PSD a depus o propunere legislativă privind acordarea concediului pentru divorţ: trei zile lucrătoare. Senatul este primă cameră sesizată. „Concediul pentru divorţ se acordă în scopul de a veni în sprijinul celor ce trec prin această situaţie pentru acomodarea la noua situaţie din viaţa lor. Cei ce au divorţat au dreptul la un concediu pentru divorţ de trei zile lucrătoare. În cazul în care titularul dreptului la concediu pentru divorţ este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu pentru divorţ plătit de trei zile lucrătoare. Indemnizaţia pentru concediul de divorţ se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective. Concediul se acordă la cerere de către angajator în următoarele patru săptămâni de la data constatării sau, după caz, a pronunţării divorţului. Concediul pentru divorţ se acordă indiferent de durata căsătoriei şi indiferent de modalitatea prin care s-a desfăcut căsătoria”, se arată în proiectul iniţiat.

Datele statistice arată că, din 1990 până la jumătatea anului trecut, rata divorţului definită ca numărul total al divorţurilor raportate la numărul total al căsătoriilor într-un an este în medie de 25 la sută. Mai precis, în ultimele două decenii aproximativ una din patru căsnicii s-a încheiat cu divorţ. An de an, 60.000 de adulţi şi peste 17.000 de copii sunt afectaţi de divorţ.

Initiatorul proiectului este de părere că, cele trei zile libere trebuie acordate fără să fie afectat concediul de odihnã pentru că divortul, la fel ca moartea, nasterea sau căsătoria, reprezintă „un eveniment familial deosebit”. Proiectul este discutat în prezent.

Recomandările redacției