cameraDupă mai bine de patru luni de austeritate, angajaţii Camerei Agricole îşi primesc în sfârşit drepturile financiare cuvenite. Consiliul Judeţean Arad a aprobat ieri, o rectificare de buget prin care s-au cuprins banii datoraţi Camerei Agricole Arad. După luni de zile fără salarii şi fonduri pentru cheltuielile cu furnizorii, angajaţii instituţiei se aşteaptă la noi schimbări din toamnă, odată cu constituirea noilor camere.
Cei 18 angajaţi ai Camerei Agricole judeţene nu şi-au mai luat salariile de patru luni, deşi instituţia este un orga­nism al statului în subordinea Consiliului Judeţean, finanţat din venituri proprii şi din subvenţii de la bugetul de stat. Mi­nisterul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a calculat banii pentru funcţionarea camerelor agricole numai până în luna martie a anului. Eroarea s-a legat şi de perspectiva reorganizării acestor camere agricole. Cu toate că, în ideea de reorganizare nu s-au prevăzut fonduri, această reorganizare a întârziat să fie pusă în practică. Noua legislaţie privind funcţionarea camerelor agricole a intrat în vigoare abia la jumătatea lunii iunie, când angajaţii camerelor agricole erau deja neplătiţi de o bună perioadă. Situaţia de la Camera Agricolă a dat curs disputelor politice la nivel local. Astfel, săptămâna trecută, ministerul a alocat în sfârşit banii datoraţi camerelor agricole. „Am aprobat o rectificare de buget ca să putem să dăm salariile pentru angajaţii Oficiului pentru Consultanţă Agricolă. Aşa cum bine se ştie, de patru luni această instituţie nu a avut sumele necesare pentru asigurarea salariilor celor 18 angajaţi, datorită unei erori a Guvernului. Această eroare a fost rectificată printr-o ordonanţă de urgenţă, astfel încât, sumele care au venit spre Consiliul Judeţean acoperă ce este necesar până în luna octombrie“, a susţinut Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Cu toate acestea, soarta Camerei Agricole, fost Oficiu de Consultanţă Agricolă este sub semne de întrebare. Pe noua lege de constituire a camerelor agricole, se fac demersuri pentru dobândirea personalităţii juridice a Camerei Judeţene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Arad. În aceste condiţii, din toamnă nu se ştie ce se va întâmpla cu angajaţii Camerei Agricole, fost Oficiu de Consultanţă Agricolă.

Recomandările redacției