sanevitCei câţiva salariaţi care au mai rămas la singura fabrică de seringi şi ace de unică folosinţă din ţară, Sanevit 2003 SA Arad, au ajuns la disperare. Cei 22 de angajaţi au restanţe la plata salariilor de acum doi ani, fiind înregistrate restanţe salariale nete de aproximativ 800.000 lei. „Oamenii au primit în ultima vreme câte 100, maxim 200 de lei pe lună. Lumea este disperată şi nu ştie ce le poate aduce ziua de mâine. Pentru a produce seringi avem nevoie de finanţare pe care nu am reuşit să o obţinem. De asemenea, partenerul nostru extern a renunţat la serviciile noastre (producţia în lohn) din luna martie 2013. Producţia de seringi şi ace a fost sistată din luna iulie a anului 2005. Am informat Ministerul prin numeroase adrese despre situaţia societăţii, iar răspunsul a fost că se va urgenta procedura de privatizare. Aşteptăm în continuare să vedem ce se va întâmpla cu relansarea producţiei şi privatizarea societăţii, conform memorandumului emis de Guvernul României încă din data de 18 decembrie 2012“, ne-a declarat Iosif Ignat, directorul economic al Sanevit 2003, companie de stat aflată acum în portofoliul Mi­nisterului Economiei.
Conducerea societăţii trage un semnal de alarmă şi susţine că există restanţe la plata salariilor de acum doi ani. Mai mult, vine iarna şi există riscul să se taie curentul, apa şi celelate utilităţi. Dacă acest lucru se va întâmpla, angajaţii sunt decişi să plece acasă, riscul ca fabrica să rămână cu totul în paragină fiind foarte mare.
Compania are datorii salariale nete acumulate din 2011 şi sunt aferente şi angajaţilor care au plecat între timp din societate. La această sumă se adaugă datoriile către stat şi furnizori. Numai datoriile la utilităţi curente ajung la aproximativ 50.000 de lei.
Conducerea Sanevit estimează că unitatea ar putea fi pornită dacă s-ar face investiţii de aproximativ două mi­lioane de lei
Producţia de seringi şi ace a fost sistată din 2005, din cauza lipsei resursele financiare şi a dezinteresului Ministerului Sănătăţii pentru fabrica construită la solicitarea sa.
Sanevit Arad este o companie producătoare de aparatură şi instrumente medicale fondată în anul 1990 de un grup de nouă societăţi comerciale (Arcas, Casttil, Victoria, Inox, Conar, Tiab, TMUCB, Stizo şi Consultanţi în Afaceri & Asociaţii), printr-un credit extern garantat de Guvern. Fabrica a început să producă abia în 1995. Capacitatea instalată era de 160 de mili­oane seringi şi 520 de milioane ace pe an, dar Sanevit nu a lucrat niciodată la mai mult de 50% din capacitate.
După anul 1998, compania a falimentat datorită datoriilor acumulate în timp. Ulterior, s-a înfiinţat o nouă societate, Sanevit 2003, curată din punct de vedere financiar, care din iunie 2004 a repornit producţia de seringi şi ace. Producţia a încetat însă după un an de zile.
Acum un an, angajaţii au ieşit în stradă
În urmă cu un an de zile, angajaţii nu au mai putut suporta situaţia de la companie şi au protestat, cerând încă de atunci privatizarea fabricii de seringi de unică folosinţă.
Angajaţii au ieşit în curtea fabricii, unde au scandat: „Vrem salarii“, „Vrem să muncim“. De asemenea, protestarii au afişat bannere pe care erau inscripţionate doleanţele lor. „Nu lăsaţi Sanevitul să moară!”, „Aşa nu se mai poate!!!”, „Avem 12 salarii restante” „M.E.C.M.A – ce aveţi de gând cu Sanevit 2003”, „Vrem plata salariilor restante”, „Vrem să muncim, dar nu pe gratis”, „Vrem să ne păstrăm locurile de muncă”, au fost mesajele afişate de muncitorii de la Sanevit.
Activitatea de producţie (seringi şi ace) a fost întreruptă începând cu luna iulie 2005, ca urmare a stocului foarte mare de produse finite şi lipsa contractelor pentru vânzarea acestora.
După anul 2005 s-au realizat cantităţi mari de barilote pentru ouă kinder (beneficiar firma Ferrero din Italia – până în anul 2007), inclusiv diferite tipodimensiuni de seringi şi ace care nu se aflau în stoc şi pentru care au fost comenzi ferme, precum şi alte produse în sistem lohn (diferite truse medicale, ace medicale) pentru firme din Belgia şi Slovacia.

Recomandările redacției