finante primaAngajaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Arad au continuat protestele în cursul zilei de ieri. Dacă miercuri, oamenii s-au adunat în holul direcţiei, ieri dimineaţă, începând cu ora 9, greviştii şi-au dat întâlnire în faţa instituţiei. Disperaţi că mulţi dintre ei vor ajunge în şomaj, finanţiştii au refuzat în prima parte a zilei să înceapă lucrul. Protestatarii arată acum cu degetul înspre Timişoara, susţinând că decizia cu privire la disponibilizarea a aproape o sută de persoane a fost luată de conducerea DGFP Timiş, care a gestionat până ieri, problemele Direcţiei Regionale. Directorul de la Timişoara a fost catalogat de mulţi ca un om fără merite deosebite, care a luat o serie de decizii discutabile şi a sacrificat Aradul pentru a salva cât mai multe posturi de la Timişoara. Singura speranţă a oamenilor este acum în noul director al Direcţiei Regionale, hunedoreanul Lucian Heiuş, care este considerat un bun profesionist şi un om mai echilibrat. „Am fost informaţi că mâine (n.r. astăzi) la ora 13, va veni directorul nou numit de la Regiune, pentru a discuta cu noi. Deocamdată continuăm protestul, pentru că nu este admisibil să se dea afară atâţia oameni. Duşmanul nostru numărul unu nu este Bucureş­tiul, este Timişoara. La Timişoara s-a luat decizia cu privire la numărul de disponibilizaţi. Şi cei din conducerea ANAF au ajuns să se mire de duşmănia care există între Timişoara şi Arad. Cei de acolo ar vrea ca procentul de disponibilizări de 4% pentru întreaga regiune să fie realizat tăind doar posturile de la Arad. Este păcat că au ajuns să gândească aşa”, povesteşte unul dintre inspectorii grevişti. O angajată susţine că a ieşit în stradă pentru că şi-a pierdut speranţa. „Nu sunt speranţe deocamdată. S-a decis ca o mare parte dintre noi să fim disponibilizaţi, iar o altă parte să meargă la Timişoara. Nu ştim dacă Timişoara are atâtea posturi”, susţine femeia.
Decizii pe lângă lege
În încercarea de a veni în sprijinul colegilor, Ionică Trifa, liderul sindicatului din cadrul DGFP, a participat la o întâlnire cu reprezentanţii USL, unde a purtat discuţii cu deputatul PSD Flavius Măduţa, cu senatorul liberal Ioan Cristina şi cu deputatul liberal Mihăiţă Calimente. „Parlamentarii USL susţin că au luat legătura cu preşedintele ANAF, cu vicepreşedintele ANAF, pentru a discuta situaţia disponibilizărilor de la Arad şi pentru a reanaliza situaţia. Iniţial ni s-a spus că vor dispărea de la direcţie posturile din structurile suport. Nu a fost aşa. Din cele 135 de posturi care vor dispărea, doar 35 sunt din structurile suport. Dintre acestea, 35 se transferă, iar o sută se desfiinţează, oamenii fiind nevoiţi să intre în şomaj”, ne-a declarat Trifa. Acesta a ţinut să menţioneze că deciziile cu privire la disponibilizări nu respectă în totalitate prevederile legale, fiind astfel atacabile în instanţă. „Va trebui să vedem preavizele, dar pentru moment nu ni se comunică nimic. Azi (n.r.- ieri) ni s-a solicitat sprijinul pentru întocmirea preavizelor. Nu am putut să facem nimic în acest sens pentru că personalul e în protest”, a mai spus sindicalistul.
În ceea ce-l priveşte, Marius Drăgănescu, directorul DGFP Arad, a coborât în mijlocul oamenilor, încercând să liniştească spiritele.
Protestul a continuat, dar înspre amiază, o parte dintre funcţionari au mers în birouri, pentru a rezolva problemele urgente.
Noul director promite că va studia statele de funcţii
Pe de altă parte, Lucian Heiuş, directorul Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice, ne-a declarat că după pri­- mirea ordinului de numire se va deplasa la Timişoara, unde va avea, în cursul dimineţii de astăzi, o discuţie cu reprezentanţii DGFP Timiş şi cu sindicaliştii de acolo, urmând ca la ora 13 să se întâlnească cu protestatarii arădeni. „În mod normal mâine (n.r.- astăzi) la ora 13, voi fi la Arad. Nu pot să mă pronunţ deocamdată cu privire la numărul de disponibilizări de la Arad, pentru că nu am datele necesare. Trebuie să merg la Timişoara, să văd statele de funcţii şi de ce au fost întocmite aşa. La prima vedere, nu mi se pare normal ce s-a întâmplat, dar, repet, trebuie să văd toate documentele înainte de a mă pronunţa. Vom încerca să găsim nişte soluţii concrete. Nimeni nu îşi doreşte angajaţi nemulţumiţi şi să scadă încasările la bugetul de stat”, susţine Heiuş. Acesta a ţinut să precizeze că există nemulţumiri cu privire la disponibilizări în toate judeţele, cu excepţia Timişului şi crede că este în avantajul său faptul că nu provine nici din Arad, nici din judeţul Timiş, pentru că astfel poate lua o decizie echilibrată. „Cunosc rivalitatea dintre Arad şi Timişoara, dar această rivalitate nu trebuie să influenţeze deciziile administrative”, a încheiat Heiuş.
Primarii sunt revoltaţi că rămân fără administraţii fiscale
Desfiinţarea administraţiilor fiscale din Nădlac, Pecica, Curtici şi Pâncota nu este văzută cu ochi buni de primarii oraşelor respective. În urma acestei decizii, cei care şi-au dat terenul în arendă din Nădlac, Pecica şi Curtici vor fi obligaţi să se deplaseze până la Arad pentru a-şi plăti contribuţiile, iar cei din Pâncota la Ineu, aceeaşi situaţie fiind valabilă pentru firmele din aceste oraşe. Nicolae A. Aniţei, primarul oraşului Curtici, spune că la ora actuală este o derută totală şi nimeni nu ştie ce se va întâmpla. Mai mult, acesta afirmă că de fapt costurile adminstraţiei pe care o conduce vor fi mai mari după ce Curti­ciul va fi arondat la o altă administraţie financiară. „Este derută totală. Ca şi primărie vom avea costuri suplimentare. Noi trebuie ca în ficare zi să ducem banii, nu îi putem ţine în casierie. Vă daţi seama că acest lucru înseamnă bani cheltuiţi pentru transport valori, întrucât banii nu pot fi duşi în plasă sau în buzunar. Cine plăteşte pentru aceste costuri suplimentare? A făcut cineva vreun calcul vizavi de aceste costuri?”, se întreabă primarul oraşului Curtici.
La rândul său Iosif Retter, primarul oraşului Pâncota, spune că este o mare prostie făcută de USL. „Este cea mai mare prostie a celor e la USL. Pun oamenii pe drumuri, iar la noi sunt foarte mulţi agenţi economici. Nu ştiu care oraş din judeţul Arad are atâţia agenţi economici. Eu am salvat o dată administraţia financiară din Pâncota, pe vremea PD-L-ului. Acum am încercat să vorbesc cu deputatul Dorel Căprar, dar nu îmi răspunde la telefon, este plecat în Statele Unite”, spune revoltat Retter. În ceea ce îl priveşte pe deputatul Dorel Căprar am încercat să obţinem un punct de vedere, transmiţându-i un sms (nedorind să-i deranjăm vizita de peste ocean), însă acesta a rămas fără răspuns. Mult mai dur în declaraţii a fost primarul oraşului Nădlac, Vasile Ciceac, care spune că ar fi fost mai bine ca Unirea de la 1918 să nu fi existat. „Ceea ce s-ar putea întâmpla este un dezastru. E o măsură pe care nu o putem explica, e fără cap. Va afecta persoanele cu venituri mici, care pentru o hârtie, o adeverinţă, un certificat fiscal va trebui să meargă zeci de kilometri. Mă gândesc foarte serios că nu trebuia să mergem la Unirea de la Alba-Iulia, probabil ne-ar fi fost mai bine”, a spus Vasile Ciceac.
Calimente şi Cristina dau din colţ în colţ
În ceea ce îi priveşte pe reprezentanţii USL Arad, cei arătaţi cu degetul de către primari, unii dintre aceştia, cum este cazul deputatului Mihăiţă Calimente, spun că s-au implicat pentru rezolvarea situaţiei. „Am făcut toate demersurile pe care le puteam face pentru aceste administraţii din judeţul Arad. Din păcate aceste administraţii au o rată mică de absorbţie. S-a preferat să fie păstrate persoane mai bine pregătite în administraţia centrală, acolo unde este mai mult de lucru şi să fie date afară persoanele care au mai puţin de lucru”, explică deputatul Mihăiţă Calimente.
Senatorul liberal Ioan Cristina spune că situaţia este una neplăcută, atunci când este vorba despre disponibilizări sau desfiinţări de administraţii financiare. „Măsurile au ca scop eficientizarea sistemului de colectare. Cei care vor fi disponibilizaţi se vor putea încadra la alte servicii. Deocamdată nu a fost luată o decizie definitivă”, a spus Ioan Cristina.
Răzvan Creţu
Lucian Şerban

  • aceeasi spune:

    Cine v-a spalat creierii??? cum sa fie Timisoara? Da ce Timisoara a luat deciziile? Nu vedeti ca va trimite sa luptati cu morile de vant ca sa-si poate face mizerabilii treaba pe mai departe?! Chiar ca sunteti o adunatura de oi si care chiar va meritati soarta …

  • aceeasi spune:

    voi nu vedeti ca va alimenteaza ura fata de Timisoara ca sa scape ei cu fata curata? nu s-au folosit destul de aceasta rivalitate, zeci de ani? si acum sunteti la fel de ingramaditi ca acum 40 de ani!!!!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției