sanitas

Se anunţă din nou proteste

Federaţia Sanitas cere Guvernului să găsească până mâine, 28 octombrie, soluţii pentru majorarea cu 100 de lei a salariilor angajaţilor din sănătate şi din asistenţa socială, ameninţând că în caz contrar sindicaliştii vor picheta sediul Executivului, iar în 12 noiembrie vor organiza un protest de amploare. La ambele proteste vor participa şi angajaţi din spitalele arădene.

Reprezentanţii Sanitas acuză atitudinea superficială a reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, Ministerului Finanţelor Publice şi a Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, preocupate doar de politici bugetare prin care este desconsiderată activitatea din cel mai sensibil domeniu al societăţii româneşti.

Sindicaliştii solicită creşterea salariilor cu 100 de lei brut pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar şi din asistenţa socială, începând din 1 noiembrie 2014, şi aplicarea prevederilor Legii 284/2010, începând din 1 ianuarie 2015.

„Federaţia Sanitas din România atrage atenţia Guvernului că în situaţia în care până miercuri nu vor fi găsite soluţii pentru creşterea salariilor întregului personal din sistemul sanitar şi de asistenţă socială, prin aprobarea unui act normativ, membrii Consiliului Naţional au decis pichetarea sediului Guvernului României în data de 29.10.2014 şi, ulterior, organizarea unui miting de amploare în dată de 12 noiembrie 2014. Menţionăm că responsabilitatea pentru consecinţele acestor forme radicale de protest revine în întregime factorilor decizionali din Guvernul României, care tratează cu indiferenţă criza generală din sistemul sanitar românesc“, susţin reprezentanţii Sanitas Arad.

Ministerul Finanţelor anunţa în vara acestui an că a ajuns la un acord cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas pentru creşterea cu 10% a salariilor angajaţilor din sistemul public de sănătate şi ale asistenţilor sociali situate sub plafonul de 1.500 de lei. Nu se vorbea atunci de creşterea salariilor cu 10% din toamnă, majorarea urmând să fie efectuată în două etape, respectiv cu 5% începând cu 1 decembrie 2014 şi cu încă 5% de la 1 martie 2015.

Reprezentanţii Federaţiei Sanitas anunţau atunci că oferta guvernamentală de majorare a salariilor din sănătate şi asistenta socială mai mici de 1.500 de lei a fost respinsă de Consiliul Naţional al Sanitas. Sindicaliştii cereau creşteri salariale pentru toţi angajaţii şi dădeau atunci data de 15 septembrie ca termen pentru negocieri în vederea găsirii unei soluţii, fără proteste.

„În luna iunie, Federaţia Sanitas a organizat proteste la ministerele Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor Publice. Sindicaliştii au cerut, printre altele, încheierea unui contract colectiv de muncă în sectorul sanitar, creşterea cu zece la sută a salariilor din sănătate şi asistenţa socială, precum şi deblocarea posturilor“, declara Delia Bonca, liderul Sanitas Arad.

Recomandările redacției