Angajații din sănătate nu acceptă diminuarea veniturilor și amenință cu lupte sindicale de amploare

0
233

Angajații din sănătate, respectiv membrii SANITAS Arad, consideră că multe dintre principiile enunțate în Memorandumul „Stabilirea principiilor care vor sta la baza reanalizării și elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, aprobat în ședință de guvern, sunt din start greșite.  

Angajații sunt de părere că noile hotărâri pun bazele viitoarelor reduceri de venituri din sistemul bugetar, reduceri pe care coaliția de guvernare a negat în permanență că le va promova.  

Raportarea coeficienților de salarizare la salariul minim brut pe țară aflat în plată, de 2300 de lei, față de cel de 2500 de lei la care se raportează acum în Legea 153/2017 este primul semnal de alarmă pentru salariații bugetari. De asemenea, limitarea sporurilor la maxim 20% pentru fiecare salariat, va afecta cu siguranță în mod special salariații din sănătate și asistență socială, sisteme în care sporul pentru asigurarea continuității (spor de noapte, spor pentru sâmbete, duminici și sărbători legale) ocupă aproape în totalitate procentul de 20%, iar stabilirea sporului de condiții de muncă, în sumă fixă, până la 25% din salariul minim brut pe țară, va aduce reduceri considerabile de venituri tuturor categoriilor de salariați din aceste sisteme.  

În aceste condiții, Federația SANITAS privește cu îngrijorare și scepticism strategia Guvernului în ceea ce privește reașezarea salarizării personalului plătit din fonduri publice și este pregătită să reacționeze prompt pentru apărarea intereselor membrilor săi, luând în calcul toate formele de luptă sindicală. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.