mediciAproape toate ramurile care lucrează în sectorul sanitar din judeţul Arad şi-au dat mâna pentru a protesta împotriva Ministerului Sănătăţii. Asistentele medicale, medicii, infirmierele, personalul angajat din spitale, farma­ciştii, stomatologii, psihologii, medicii din şcoli şi-au adunat toate frustrările şi au cerut ministerului o serie de revendicări, care mai mult ca sigur nu au nici o şansă de a fi îndeplinite.
Printre revendicările profesioniştilor din sistemul de sănătate se numără: minim 6% din PIB; o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat; o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate; apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi; organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii promte şi de calitate pentru pacienţi; consultarea reală a coaliţiei profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.
Federaţia Sanitas Arad, Colegiul Medicilor, Colegiul Farmaciştilor, Colegiul Dentiştilor, Colegiul Psihologilor, Societatea Medicală din Şcoli, Camera Medicilor au semnat un acord de coaliţie prin care vor să atragă atenţia conducerii Ministerului Sănătăţii asupra problemelor grave din sistem. Acordul prezintă o serie de revendicări comune a Coaliţiei Profesioniştilor din sistemul sanitar.
Printre cererile Federaţiei Sanitas Arad, se numără: alocarea a 6% din P.I.B. pentru Sănătate; asigurarea finanţării sistemului sanitar pentru trimestrul al IV-lea al anului în curs şi acordarea integrală a drepturilor salariale; menţinerea sistemului actual de organizare a spitalelor pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi în regim public; creşterea veniturilor salariale pentru toate categoriile de personal sanitar, începând cu 1 ianuarie 2014; respectarea normativelor de personal şi elaborarea regulamentelor de sporuri; aplicarea principiilor şi coeficienţilor de ierarhizare privind clasele de salarizare conform Legii nr. 284/2010; negocierea şi semnarea contractului colectiv de muncă (CCM) la nivelul sectorului de sănătate; negocierea şi semnarea CCM la nivelul sectorului de asistenţă social; elaborarea şi promovarea unei legi a salarizarii specifice în asistenţa socială, pornind de la principiile şi coeficienţii Legii nr. 284/2010, care să asigure creşterea salariilor în sector începând cu data de 1 ianuarie 2014.
Aradul a fost deja reprezentat la pichetarea sediului Ministerului Sănătăţii de la Bucureşti, printr-un număr de 20 de persoane din cadrul Federaţiei Sanitas Arad. „Acest lucru s-a petrecut la mijlocul lunii trecute, însă în aceas­tă lună pregătim un miting de proporţii. Este foarte posibil ca în cazul în care nu se ţine cont de problemele noastre, în perioada următoarele să pregătim toţi paşii necesari pentru a intra în grevă generală“, ne-a declarat Delia Bonca, liderul Sanitas Arad.

Recomandările redacției