inscrieriDănuţ Ieneşescu, liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ (SDI) atrage atenţia cu privire la faptul că angajaţii şcolilor, atât dascălii, cât şi personalul administrativ, s-au săturat să lucreze peste program, fără a primi nimic în schimb. Ieneşescu susţine că, în conformitate cu prevederile Codului Muncii, orele suplimentare trebuie plătite dublu sau în situaţia în care acest lucru nu este posibil, angajatorul trebuie să permită angajatului să-şi ia liber, pentru a compensa timpul petrecut peste program la lucru. „Colegii care se ocupă acum cu înscrierile în clasa 0 sau clasa I, ajung să lucreze de la 8 dimineaţa la 8 seara, în condiţiile în care, în prima parte a zilei au ore. Dacă au ore dimineaţa, nimeni nu-i scuteşte de ore, astfel încât trebuie să se ocupe de înscrieri după-amiaza şi trebuie să stea la serviciu până seara. Dacă muncesc în plus, orele suplimentare ar trebui plătite sau ar trebui să se dea zile libere”, a declarat Ieneşescu. Acesta spune că acum, în timpul vacanţei, personalul implicat în procesul de înscriere nu depăşeşte programul de opt ore, însă sunt cazuri în care respectivii angajaţi ar fi trebuit să-şi ia concediu, însă acest lucru e imposibil. „De înscrieri se ocupă directorul, directorul adjunct, secretara, informaticianul şi învăţătorii de la clasele 0 şi I. Când a fost elaborată metodologia, cineva trebuia să se gândească şi cum se rezolvă această problemă. În perioada vacanţei, se poate găsi o soluţie pentru ca o persoană să nu lucreze mai mult de 40 de ore pe săptămână, dar înscrierile se fac din 2 până în 22. Există nemulţumiri şi din cauza faptului că şi sâmbăta s-a mers la serviciu, când sâmbăta este zi liberă. Mai mult, dacă trebuie să lucreze în această vacanţă, mulţi colegi nu mai au când să-şi ia concediu, pentru că nu le mai ajunge vacanţa de vară”, a mai spus liderul SDI.
Dănuţ Ieneşescu a ţinut să precizeze că membrii sindicatului pe care îl conduce pun interesele elevilor pe primul loc, astfel încât nu fac decât să ceară găsirea unei soluţii pentru a fi plătiţi în mod cores­punzător sau pentru a primi zilele libere la care au dreptul.
Legea compensării
Pe de altă parte, Mariana Tocaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad susţine că orele petrecute peste program se compensează cu cele în care dascălii pleacă acasă imediat după terminarea cursurilor. „Orice cadru didactic trebuie să lucreze 40 de ore pe săptămână. Sunt zile în care învăţătorii stau la şcoală doar patru ore, astfel încât orele suplimentare pe care le fac acum se compensează cu acele zile. La orice activitate sau examen, profesorii, cei care sunt asistenţi supraveghetori la diverse testări naţionale, trebuie să fie la dispoziţia şcolii”, susţine Mariana Tocaciu.

Recomandările redacției