După noile schimbări legislative, se introduc noi activități pentru zilieri. Practic, angajatorii care au nevoie de muncă sezonieră sau ocazională pot angaja zilieri la mai multe munci decât până acum. Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad atrage atenția asupra noilor schimbări și sunt menționate și codurile CAEN.

Astfel, angajatorii beneficiari vor putea utiliza zilieri pentru activitățile aferente următoarelor domenii: hoteluri și alte facilități de cazare – diviziunea 55 (cod CAEN); facilități de cazare similare – clasa 5510; facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată – clasa 5520 -tabere de copii organizate de Ministerul Tineretului și Sportului, direct sau prin unitățile din subordinea acestuia; facilități de cazare pentru vacanțe și periopade de scurtă durată – clasa 5520 – cabane; activități ale bazelor sportive – clasa 9311; activități ale cluburilor sportive – clasa 9312.

„Reamintim angajatorilor și beneficiarilor, că zilierii pot presta DOAR muncă necalificată, doar în domeniile expres reglementate de Legea nr. 52 / 2011, fiind interzisă utilizarea zilierilor pentru desfășurarea unor activități în beneficiul unui terț.

Nerespectarea dispozițiilor legale, constituie contravenție, cuantumul amenzilor variind de la 1000 lei la 20.000 de lei pentru beneficiar, respectiv de la 500 de lei la 2000 de lei pentru zilier“, a susținut Ecaterina Isac, inspector șef al Inspetoratului Teritorial de Muncă Arad.

Recomandările redacției