Angajatorii pot reduce timpul de muncă până la 80%

0
342

Legea Kurzarbeit se modifică. Aceasta prevede posibilitatea ca patronii să reducă cu 80% timpul de muncă lunar al angajaților, cu acordarea unei indemnizații de 75% din salariul de bază aferent orelor de reducere a programului de lucru, pe perioada stării de urgență, de alertă sau de asediu, plus încă 3 luni după încetarea acesteia.  

Astfel, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaţilor începând cu data de 8 aprilie. 

Reducerea timpului de muncă se stabileşte prin decizia angajatorului, dar și cu acordul organizației sindicale îndreptățite să negocieze contractul colectiv, pentru o perioadă de cel puţin 5 zile lucrătoare, cuprinse în perioada de 30 de zile calendaristice. Reducerea timpului de muncă se aplică şi în cazul programului de muncă în ture, precum şi în cazul programului de muncă inegal. Angajatorul poate modifica programul de muncă ori de câte ori este necesar, cu obligația de a justifica o astfel de modificare. 

În cazul în care intervine o modificare a programului de lucru determinată de o creștere a activității angajatorului, care necesită suplimentarea personalului sau în cazul în care se impune înlocuirea unui salariat care se află în imposibilitatea de a presta activitate conform programului său de lucru, comunicarea angajatorului către salariat se face cu cel puțin 24 de ore anterior aplicării efective a măsurii. 

Salariaţii afectaţi de măsură beneficiază de o indemnizaţie de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru.  

Indemnizaţia se achită la data plăţii salariului aferent lunii respective, urmând a se deconta din bugetul asigurărilor pentru şomaj. 

Pe perioada de aplicabilitate a măsurii reducerii timpului de muncă a salariaţilor, este interzisă atât angajarea de personal pentru prestarea unor activităţi identice ori similare cu cele prestate de către salariaţii al căror timp de muncă a fost redus, cât şi subcontractarea activităţilor desfăşurate de salariaţii al căror timp de muncă a fost redus. 

De asemenea, pe perioada aplicării măsurii, salariaţii afectaţi nu pot efectua muncă suplimentară la acelaşi angajator. 

Prevederile menționate mai sus se aplică şi în cazul ucenicilor, cu condiţia ca angajatorul să asigure ucenicului accesul la pregătire teoretică şi practică pentru dobândirea competenţelor. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.