Angajatorii primesc amenzi de la ITM, pentru neeliberarea adeverinţelor de vechime

0
774

itm amenzi

Pentru că nu eliberează adeverinţe de vechime, angajatorii sunt pasibili de amenzi de până la 1.000 de lei.

Deşi s-a trecut la evidenţa electronică a vechimii în muncă, de mai bine de patru ani, ITM Arad depistează încă o serie de nereguli în acest sens. Zeci de arădeni au reclamat angajatori care refuză să elibereze adeverinţe pentru vechimea în muncă. „Pe lângă această obligaţie, potrivit prevederilor Codului Muncii, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate. Cu toate acestea, unii angajatori refuză să elibereze salariaţilor sau foştilor salariaţi adeverinţe de vechime, caz în care aceştia apelează la ITM Arad în vederea obţinerii acestor adeverinţe. Astfel că, de la începutul anului şi până în prezent s-au înregistrat la ITM Arad un număr de 50 de astfel de solicitări“, a susţinut Ecaterina Isac, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad.  

ITM eliberează astfel de adeverinţe pe bază de solicitare, dar contra cost. „ITM Arad percepe o taxă de eliberare de 20 de lei, pe când angajatorii au obligaţia de a elibera, gratuit, adeverinţa de vechime. În consecinţă, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, recomandăm acestora de a solicita, în scris, angajatorilor sau foştilor angajatori, adeverinţa de vechime. Cu atât mai mult cu cât încălcarea de către agenţii economici a prevederilor legale antemenţionate constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei“, a mai spus inspectorul şef al ITM Arad.

În ultima săptămână, inspectorii de muncă au aplicat mai multe sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea acestor prevederi legale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.