Am văzut în ultima vreme prin Arad cetățeni provenind din ţări precum Sri Lanka, Pakistan, Maroc sau alte țări din afara spațiului European.  Mulți dintre aceștia s-au angajat în oraș, sau sunt pe cale de a se angaja, fiind recrutați de firme din zona Aradului.

Angajatorii arădeni se plâng însă de acești imigranți și spun că majoritatea părăsesc România imediat ce au ocazia, unii folosind contractele încheiate în ţara noastră doar ca pretext pentru a ajunge aici, de unde încearcă să ajungă în Spaţiul Schengen, conform Agerpres.

Reprezentanții AJOFM Arad spun că „fenomen” este tot mai accentuat în județ. Multe dintre companiile angajatoare fac cheltuieli mari să importe forţă de muncă iar angajaţii imigranţi pleacă spre alte ţări.

„Sunt multe companii care s-au plâns că o mare parte dintre imigranţii din ţări non-UE care au obţinut contracte de muncă la noi în judeţ au părăsit ţara imediat ce au avut ocazia. Din această cauză, companiile sunt nevoite să caute în permanenţă forţă de muncă în ţări mai ales din Asia. Zeci de firme cer zilnic aviz pentru importul de forţă de muncă din afara Uniunii Europene, iar la noi vin prima dată, în vederea completării dosarului necesar pentru Inspectoratul General pentru Imigrări. Sunt companii care cer chiar peste o sută de imigranţi, din cauza crizei de forţă de muncă din judeţ”, a precizat  directorul AJOFM Arad, Marinel Henteş, pentru Agerpres.

Conform sursei citate la AJOFM Arad erau listate joi 2.677 de locuri de muncă, oferite de 282 de angajatori. Majoritatea posturilor sunt  în industria automotive sau construcţii.

Acest număr de locuri de muncă oferite de angajatori este printre cele mai mari din ultimii ani, în timp ce şomajul în judeţ este de doar 1,07%.

„Lipsa forţei de muncă este o problemă majoră pentru economie şi se simte puternic în judeţul Arad. Din păcate, interesul este mai mare pentru locurile de muncă din alte ţări ale Uniunii Europene, astfel că mulţi români pleacă în căutarea unor salarii mai bune, pe fondul costurilor de trai tot mai ridicate”, a spus directorul AJOFM Arad.

În momentul de față  în Arad lucrează sute de persoane provenind  din ţări precum Sri Lanka, Pakistan sau Maroc, dar numărul exact al muncitorilor imigranţi nu este în evidenţa AJOFM.

Sursa agerpres

Recomandările redacției